Czy wiesz, że...
KARP:
- Rekord Polski - 34,00 kg
- Złoty medal - od 15,00 kg
- Srebrny medal - od 12,00 kg
- Br±zowy medal - od 8,00 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 267
 Zalogowani 0
 Wszyscy 267

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385073) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(385073) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(385073) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(385073) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(385073) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59437) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(385073) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59437) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(385073) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(170) Mar 30, @ 08:46:37


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2248
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2020
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2276
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2106
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2165
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2074
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2116
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2480
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2299
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Rybka lubi pływać
Opublikował 23-03-2004 o godz. 07:00:00 Jarbas
Ryby na stół PaP napisał
Rybka lubi pływać, czyli jaki mamy pożytek z naszego wędkowania.

Okonie w cie¶cie
Przygotować ciasto nale¶nikowe, dodać zaparzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, orzechy laskowe, skórkę z pomarańczy, daktyle, figi. Maczać ryby w cie¶cie i smażyć na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Bakalie można zmiksować.

Okonie w galarecie
Ryby pokropić sokiem z cytryny, odstawić na dwie godziny. Panierować i smażyć na tłuszczu razem z połówkami rydzów lub pieczarek. Przygotować rosół z łbów i warzyw z kapust± włosk±. Układać ryby i grzyby na salaterce, garnirować jajkiem ugotowanym na twardo. Rosół doprawić octem i jedn± łyżk± sproszkowanej, rozpuszczonej w zimnej, przegotowanej wodzie żelatyny. Zalać ułożone ryby i grzyby. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Okonie na patyku
Na bokach okoni wykonać głębokie nacięcia, nasypać do ¶rodka gruboziarnistej soli. Nadziać ryby na rożen. Piec nad ogniskiem 15 - 20 minut.

Okonie z czosnkiem
2 - 3 z±bki czosnku rozetrzeć z łyżeczk± soli. Ryby natrzeć, odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Brytfannę wysmarować oliw±, ułożyć w niej ryby, skropić obficie oliw±, wstawić do piekarnika. Wyjmować co pięć minut i skrapiać lekko oliw±. Piec 20 - 30 minut. Mog± być zimne.

Szczupak po wędkarsku
Rybę pokroić w dzwonka, na grubej tarce utrzeć: brukiew, kalarepę, dwie marchwie, cebulę, por, seler. Wymieszać z sol±, pieprzem, tłuczonym imbirem i pokruszonymi li¶ćmi laurowymi. Do wysokiego naczynia włożyć łyżkę masła, na dnie ułożyć warstwę jarzyn, następnie rybę, jarzyny, itd. Szczelnie przykryć pokryw± i wstawić do gor±cego piekarnika.

Szczupak po niemiecku
Rybę głęboko ponacinać, osolić i pozostawić przez dwie godziny w chłodnym miejscu. Głowę i ogon szczupaka uci±ć i ugotować w wodzie z dodatkiem dwóch cebul. Wywar przecedzić, ugotować w nim kilogram kiszonej kapusty. Rybę panierować w m±ce i smażyć na złoty kolor. Kiedy kapusta ugotuje się na miękko, połowę wyj±ć z garnka i na jej miejsce włożyć usmażonego szczupaka. Przykryć wyjęt± uprzednio kapust±, wlać pół szklanki ¶mietany i wstawić do gor±cego piekarnika na 15 minut.

Szczupak z rusztu
Do pół szklanki ¶mietany wlać łyżkę wytrawnego, białego wina, sok z cytryny oraz łyżkę masła. Składniki poł±czyć i gotować przez 3 - 5 minut. Szczupaka przywi±zać do rożna i piec nad ogniem, polewaj±c cały czas przyrz±dzonym sosem. Gdy mięso będzie się oddzielało od kręgosłupa, zdj±ć rybę z rożna, podzielić na czę¶ci. Podawać z sosem z pieczenia. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, zagę¶cić go łyżeczk± m±ki ziemniaczanej.

Życzę smacznego!

Błażej


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Jarbas


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez PaP (blazej_pap@interia.pl) dnia 23-03-2004 o godz. 16:39:28
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Pewnie wam już ¶linka leci :-))



Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez darek (elektryk007@poczta.onet.pl) dnia 23-03-2004 o godz. 18:15:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Na sam± my¶l o tych smakołykach się ¶linie a co dopiero łapanie tych rybek ...


]


Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 25-03-2004 o godz. 15:42:23
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Okonie w cie¶cie z bakaliami - to juz nadmiar. Zupełne zaskoczenie - cukier puder. Nigdy nie spróbuję.
Okoń w galarecie - jesli kto¶ chce to robić pierwszy raz - nie radzę. Warto spróbować, je¶li kto¶ wie jak zrobić galarete.
Okoń na patyku - kto Ci dał taki przepis? Okoń jest rybka delikarn±, Ty j± głeboko nacinasz - nie wiem po co?. Następnie nabijasz na ryszt - wrrrr - czy to kurczak?.
Zostawmy biedne okonie. Co my tu mamy z szczupaka?
Szczupak po wędkarsku - nie piszę się.
Szczupak po niemiecku - po co nacinasz głęboko rybę?
No i z rusztu. Ja chyba nie rozumię tego rusztu. Co to jest takiego? Według opisu nad ogniem. Skoro tak, to sk±d bedziesz miał ten sos? Przecież podczas polewania, będzie spływał z ryby ( chyba będzie w siatce ) wprost do ognia. Czrgo¶ tutaj nie rozumię.
Na koniec - nie szukaj dziwacznych potraw z ryb. Nie dosyć, ze ryb u nas jak na lekarstwo, kupić już prawie nie można, to narażasz kolegów na zniszczenie tak cennych ryb jak okoń i szczupak.



Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez Monk (macwrob1@o2.pl) dnia 25-03-2004 o godz. 17:23:51
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Oldziu: więcej luzu:)))
To wcale nie musi być takie złe, a jak wiadomo, s± gusta i gu¶ciki.
Oczekuję na opinie ludzi, którym te przepisy nie s± obce. Im więcej "dziwactw" w kuchni, tym ... no wła¶nie


]


Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez PaP (blazej_pap@interia.pl) dnia 25-03-2004 o godz. 21:27:15
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jestem po sronie Monka.


]


Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez Mundek dnia 25-03-2004 o godz. 22:19:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
A cóz jest takiego dziwacznego w okoniu z patyka????? Próbowałem nie raz, smakuje wybornie! Szczególnie po całodziennym łowieniu.
szczupak w jarzynkach (po wędkarsku) też mnie zaintrygował! Robiłem co¶ podobnego w folii aluminiowej na grillu i nie szczupaki, tylko pstr±gi. Pycha!!!



Re: Rybka lubi pływać (Wynik: 1)
przez Salmo_Salar dnia 03-09-2004 o godz. 16:04:22
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wiem z jakiej to ksi±żki:)."Opowiadania i opowie¶ci wędkarskie",opis jezior województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego.S± tam opowiadania wędkarskie,wywiady z wędkuj±cymi aktorami,mapy batymetryczne,adresy o¶rodków i wła¶nie te przepisy.Dobra ksi±żka,POLECAM!


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.09 sekund :: Zapytania do SQL: 72