W klimacie europejskim samce karpia osiągają dojrzałość w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osiąga 18 – 20°C. Następuje jednocześnie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejają się do pędów i liści roślin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 531
Zalogowani 0
Wszyscy 531
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia są
jacyś zużyci, nie to
co K ...(446848) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie
wie co emeryci lubią
najbardziej (i mogą ...(446848) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(446848) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(446848) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(446848) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(446848) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
biorą : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze sš własnociš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoci za ich treć. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Leczo (Wynik: 1) przez Docio (staniszz@o2.pl) dnia 25-02-2005 o godz. 12:43:28 (Informacje o użytkowniku | Wylij wiadomoć) | Małe, długie papryczki o bardzo ostro-piekącym smaku. Jest kilka odmian. Najczęściej spotykana jest czerwona. Większe i bardziej okazałe ale też nieproporcjonalnie długie często nazywane są "pieprz turecki". Jako młode bardzo wąskie i bardzo długie można kupić w słoiku w zalewie octowej. |
| Nadrzędny |
|
Re: Leczo (Wynik: 1) przez Czez dnia 26-02-2005 o godz. 21:54:26 (Informacje o użytkowniku | Wylij wiadomoć) | Docio wyjaśnił Ci dogłębnie co to są tzw. czuszki. To pojęcie/określenie nie jest jednak jedynym dla małych bardzo ostrych papryczek. Jest ich bardxo wiele w zależności od kraju pochodzenia, np. yalapeno, piri-piri, chilli. Różna jest ich wielkość, kształt (np. wiśniowa i chili oczko). Niemniej jednak łączy je jedna kwestia...mogą zrobić osobie nieprzyzwyczajonej do ich kulinarnego stosowania krzywdę (łącznie z hospitalizacją). Ja nie żartuję !!!! I pomijam tutaj zapodanie potrawy, której nikt nie będzie mógł zjeść...mówię o kuku.. Więc jeśli chcesz zapodać danie z czuszką, to służę radą. |
| Nadrzędny |
|
|