W klimacie europejskim samce karpia osiągają dojrzałość w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osiąga 18 – 20°C. Następuje jednocześnie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejają się do pędów i liści roślin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 946
Zalogowani 0
Wszyscy 946
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
mario_z: Kurcze, prawie połowa
maja a ja tylko dwa
razy byłem na
szczupaka ...(135687) May 12, @ 18:58:21
jjjan: W zatoce też są. ...(135687) May 10, @ 17:13:10
krzysztofCz: Dla
zainteresowanych...
belony już są :hihi ...(135687) May 06, @ 14:00:14
krzysztofCz: Bo na mnie bliskość
morza tak wpływa
:hihi ...(613580) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia są
jacyś zużyci, nie to
co K ...(613580) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie
wie co emeryci lubią
najbardziej (i mogą ...(613580) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(613580) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(613580) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(613580) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(613580) Apr 04, @ 12:47:07
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze sš własnociš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoci za ich treć. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Zlotowe wspomnienia (Wynik: 1) przez Esox dnia 09-10-2005 o godz. 23:19:14 (Informacje o użytkowniku | Wylij wiadomoć) | Już kiedyś prosiłem Cię, żebyś nie domyślał się za mnie, co ja sobie myślę, a bazował na tym, co w naprawdę mówię lub piszę. Nie twierdzę, że sprawa szczupaka leży tylko i wyłącznie w rękach braci wędkarzy i niczego takiego nigdy nie głosiłem.
Natomiast twierdzę, że zachowanie wędkarzy względem szczupaka jest jednym z kilku głównych czynników, które mają wpływ na populację tej ryby w naszych wodach. Dwa pozostałe to kłusownictwo i rybactwo. Jest też cała grupa innych czynników, ale myślę, że krótkoterminowo nie są one tak ważące.
Pytasz - po co porównywać szczupaka do tura? A po to, aby uzmysłowić sobie powagę sytuacji. Żyjemy w kraju, w którym łowiecki zapał był przyczyną wyginięcia niejednego gatunku, zanim ktoś się opamiętał. To samo grozi szczupakowi. Warto wiedzieć, że kiedy ostatni raz opracowywano listę gatunków prawnie chronionych, w wersji roboczej znajdował się na niej... szczupak. Lobby wędkarskie było jednak na tyle silne w ówczesnych układach, że udało się odejść od tego pomysłu. Czy na długo?
Myślę, że bardzo wiele zależy od nas. Są dość poważne badania naukowe, które stwierdzają, że presja na szczupaka jest ogromna i rośnie. Według tych badań obecny odłów wędkarski szczupaka w polskich wodach śródlądowych jest większy niż odłów rybacki tego gatunku. To obrazuje, jak wiele zależy od wędkarzy.
Jest jeszcze jeden niechlubny przykład kilku znanych szczupakowych łowisk szwedzkich, gdzie szczupak przestał być rybą sportową, a stał się mięsem w imię zasady "ocet wszystko przyjmie". Nie ma tam ani kłusowników łowiących szczupaki, ani rybaków (jeśli już łowią w jeziorach to głównie sandacze), a przeciętny szwedzki wędkarz wzdraga się na myśl o jedzeniu szczupaka. Mimo to polscy i niemieccy wędkarze byli w stanie doprowadzić te łowiska do takiego stanu, że konieczne okazało się wprowadzenie specjalnych przepisów ochronnych. To również pozwala poznać skalę problemu. |
| Nadrzędny |
|
|