BOLEŃ:
- Rekord Polski - 8,05 kg
- Złoty medal - od 5,00kg
- Srebrny medal - od 4,00 kg
- Br±zowy medal - od 3,00 kg
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 862
Zalogowani 0
Wszyscy 862
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
mario_z: Kurcze, prawie połowa
maja a ja tylko dwa
razy byłem na
szczupaka ...(135438) May 12, @ 18:58:21
jjjan: W zatoce też s±. ...(135438) May 10, @ 17:13:10
krzysztofCz: Dla
zainteresowanych...
belony już s± :hihi ...(135438) May 06, @ 14:00:14
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć
morza tak wpływa
:hihi ...(612886) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(612886) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(612886) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(612886) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(612886) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(612886) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(612886) Apr 04, @ 12:47:07
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Znaczenie konsumpcyjne grzybów (Wynik: 1) przez gismo dnia 08-10-2007 o godz. 00:57:23 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/ | Bardzo ciekawe pytanie! Po prostu fenomenalne! Ale odpowiedĽ jest prosta :) Można by tu nafilozofować o globulinach, o denaturyzacji, strukturach n-rzędowych białek, temperaturach ich ¶cinania etc. Jestem praktykiem, dlatego uważam, że najlepiej jest po prostu przeprowadzić eksperyment. W warunkach labolatoryjnych byłaby to obserwacja zmian fizycznych skoagulowanej globuliny z alkoholami. Ale możemy tak± reakcję łatwo przeprowadzić w domu. Polecam po prostu ugotować jajko i połowę ugotowanego białka włożyć na kilka godzin do denaturatu. A drug± połówkę odstawić. Po kilku godzinach okaże się, że nie widać jaki¶ szczególnych zmian. Ale zmiany s±. Spróbuj białko, które nie było włożone do denaturatu ugniatać. Białko będzie pękać, ale na pewno nie da się formować. Natomiast z tego białka, które było zanurzone w denaturacie będziesz mógł przy odpowiedniej dozie ostrożno¶ci prawie że zrobić nale¶nik. Zatem białko to będzie dużo bardziej zwarte i z czasem stawać się będzie gumowate, sztywne. Zatem alkohol jeszcze bardziej ¶cina białko. Końcowy wniosek jest taki, że alkohol ma znaczenie także w przypadku grzybów ugotowanych czy marynowanych. Ale pytanie naprawdę z górnej półki i w ogóle wspaniałe spostrzeżenie. :) |
| Nadrzędny |
|
|