Pierwszy w Europie podręcznik hodowli karpia w stawach napisał Dubravius (1547), biskup z Ołomuńca na Morawach. W polskiej literaturze pierwsz± wzmiankę o karpiu spotyka się u Długosza (1415 – 1480), który opisuj±c rycerzy bior±cych udział w bitwie pod Grunwaldem, przy nazwisku rodu Korzbok ze ¦l±ska mówi o trzech karpiach w herbie.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 567
Zalogowani 0
Wszyscy 567
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć
morza tak wpływa
:hihi ...(467606) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(467606) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(467606) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(467606) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(467606) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(467606) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(467606) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(467606) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(467606) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(467606) Apr 03, @ 10:34:12
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1) przez Czez dnia 27-04-2009 o godz. 21:35:31 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Przyznam się, że jestem zawiedziony Twoj± wypowiedzi± :( Znaj±c Twoje ortodoksyjne podej¶cie do kuchni, a wręcz bardzo ortodoksyjne podej¶cie!!!!! s±dziłem, że w tym przepisie sobie po prostu jaja robisz :-) Skoro nie, to trudno... |
| Nadrzędny |
|
Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1) przez fishmaniac dnia 27-04-2009 o godz. 23:03:37 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Oldi, to nie tak.To nie próba dokopania Tobie a jedynie sugestie.Na tym(moim zdaniem)polega istota forum.
Napisałe¶:''Można robić sporo różnych kombinacji, aby warzywo było ach i ech, kosztem dodatkowej pracy i energii. Tylko po co?(...)''
Wła¶nie.Więc po co te zdjęcie opis itd.Tyle trudu.Po co?
Je¶li takie rzeczy s± nie istotne, trzeba było podać składniki, z opisem: ''wrzucić do gara i dusić według uznania.Bez zdjęć, i przepis zawarty w trzech zdaniach.Porównanie do papierosów...wybacz, ma się jak piernik do wiatraka.
Tłuszcz z kaczki-nie wiem jak u Ciebie przyrz±dza się kaczkę, ale mi zawsze kojarzy się z duż± ilo¶ci± czosnku i majeranku.Tłuszcz ma tę zaletę(w tym przypadku wadę), że absorbuje zapachy.Więc nie bardzo nadaje się do przygotowania ryby.Spróbuj usmażyć schabowego na tłuszczu po rybie, a będziesz wiedział o czym mówię.
PodejdĽ do tego, jak do normalnej polemiki.Gdybym upierał się przy swoim, nadal przyprawiałbym dorsza czosnkiem i gotował bigos z kurczakiem:)).
Pozdrawiam serdecznie. |
| Nadrzędny |
|
Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1) przez old_rysiu dnia 27-04-2009 o godz. 23:46:40 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Zaczynam rozumieć to o czym chcesz mi napisać.
Tłuszcz absorbuje zapachy - zgoda. Ale do ryb można wykorzystać tłuszcz z kaczki a do kaczki nie można wykorzystać tłuszczu z ryb. My¶lę, że kiedy¶ to sprawdzisz.
Moja tutaj praca wykonania tego fotoprzepisu, jest kolejnym dowodem na to, że bardzo łatwo i bardzo szybko wykonuje się danie i nie ma to nic wspólnego z długo¶cia pisania przepisu na rybę. Nie porównujmy przepisu do dania, bo to dwie zupełnie inne rzeczy.
Można zrobić fotoprzepis na rybę w papryce. Ale to zupełnie inny przepis a już na pewno nie dla każdego.
Wydaje Ci się, że ten fotoprzepis jest pracochłonny. Nic podobnego. Nie muszę pisać jak wyglada kolejny etap, bo wszyscy widza jak wygl±da. Nie muszę pokazywać, czy cebulkę trzeba pokroić i jak pokroić - to widać. Nie muszę pisać, że obróbka termiczna jest i z dołu i z góry - to widać. Nie muszę pisać jak ma wygl±dać skrobany młody ziemniak - to też widać.
Dla kucharzy, s± to fakty tak oczywiste, że aż ¶miesznie o tym pisać. Jednak dla ludzi, którzy maj± problemy z jajecznic±, wystarczy taki tekst z takimi fotkami, aby ugotować wspaniały obiad. Możesz się z tym zgodzić a możesz i nie. Ja jestem pewny, że każdy, kto odważy się na ten przepis, ugotuje smaczne danie. |
| Nadrzędny |
|
Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1) przez Piwoniusz dnia 28-04-2009 o godz. 02:56:38 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com | Czez, nie daj się zwie¶ć ... ja też od razu wiedziałem, że to jaka¶ kaczka w rybnym sosie. Ryby morskie to tradycyjna kuchnia ¶l±ska odk±d ¦l±sk zaż±dał dostępu do morza. Przepis na rybę w kaczym tłuszczu wygl±da nieapetycznie ale ja kiedy¶ obrzydziłem Chińczykowi lunch z kota opowiadaj±c mu jak się robi tatara. :))) |
| Nadrzędny |
|
Re: Łatwe gotowanie - ryba morska. (Wynik: 1) przez dzepetto dnia 28-04-2009 o godz. 10:00:45 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Koledzy, spójrzcie na tytuł- "Łatwe gotowanie". Przyznacie chyba, że wywody na temat wykwintnego przygotowania mrożonek nie maj± tu większego sensu. Danie miało być proste do przyrz±dzenia i takie jest. Skoro Oldi napisał, że mu smakowało, to znaczy, że zje¶ć się da, a że w przepisie występuje ryba, to pasuje do tego portalu jak kupa do podeszwy :) .
A co do temperatury tłuszczu- je¶li chce się przysmażyć cebulkę, to jak najbardziej należy j± wrzucić na gorrrr±cy tłuszcz, je¶li ma się zeszklić i poddusić z warzywami- nie widzę niczego zdrożnego w zestawieniu jej z zimnym tłuszczem na pocz±tku smażenia. Ja do zupy rybnej zawsze szklę cebulkę wrzucaj±c na zimny tłuszcz. Jest wtedy bardziej miękka i "kleista"- do zupy, czy sosu idealna.
Kończ±c ten wywód zachęcam Cię Oldi do napisania kolejnych odcinków z cyklu "Łatwe gotowanie..." |
| Nadrzędny |
|
|