W klimacie europejskim samce karpia osi±gaj± dojrzało¶ć w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osi±ga 18 – 20°C. Następuje jednocze¶nie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejaj± się do pędów i li¶ci ro¶lin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 577
Zalogowani 0
Wszyscy 577
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć
morza tak wpływa
:hihi ...(500608) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(500608) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(500608) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500608) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500608) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500608) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(500608) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500608) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(500608) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(500608) Apr 03, @ 10:34:12
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Ryba w czosnku - cz. 2 (Wynik: 1) przez Czez dnia 10-03-2004 o godz. 10:40:25 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Tak jak napisałem, nieobrane z±bki czosnku mog± i¶ć do kosza, poza tymi którymi smaruję chlebek, można je jednak wyłożyć na talerz i spożywać w cało¶ci, można też ułożyć je dekoracyjnie na talerzu za¶ wyłożona rybę polać sosem spod pieczenia.
Czosnek nie będzie pachniał dopiero pod koniec obróbki cieplnej, ale zd±ży oddać rybie swój aromat. Owszem zioła s± silne zapachowo (choć bez przesady- poza tym daję tu wybór, nikt nikogo do żadnych smaków zmuszać nie powinien, poza ¶ci¶le okre¶lonymi sytuacjami), lecz nie s± w takim wypadku w stanie zdominować czosnku, stanowi± dla niego tylko pewne urozmaicenie. Weż pod uwagę, że te zioła nie s± wcierane w rybę, lecz poł±czone z masłem, którym ryba jest smarowana. Pod wpływem temperatury masło się roztapia i spływa z ryby (tak samo jak z pieczeni, czy kurczaka), więc tak na dobr± sprawę tych ziół na rybie pozostanie niewiele (dodatkowo skrapianie cytryn±). Efekt finalny jest taki, że ryba jest przes±czona aromatem czosnku z lekkim posmakiem ziołowym.
Trochę zdziwiło mnie to pytanie "po cóż zatem ten czosnek na dole ?". W anlogiczny sposób mozna piec ryby w różnych warzywach, czy tez owocach, a także inne mięsa. Te warzywa i owoce z reguły się wyrzuca b±dx podaje jako dekorację. Mnie np. nie sprawia przyjemno¶ci spożycie ćwiartki cytryny, która piekła się 35 min. ;-) A co dopiero mówić o pieczeniu ryb lub innych mięs w soli...:-) |
| Nadrzędny |
|
|