Statystycznie najwięcej rybiego mięsa spożywają mieszkańcy Islandii, Japonii, Korei Południowej, Fidżi oraz Portugalii - prawie 100 kilogramów rocznie.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 447
Zalogowani 0
Wszyscy 447
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Bo na mnie bliskość
morza tak wpływa
:hihi ...(494239) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia są
jacyś zużyci, nie to
co K ...(494239) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie
wie co emeryci lubią
najbardziej (i mogą ...(494239) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(494239) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(494239) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(494239) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(494239) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(494239) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(494239) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(494239) Apr 03, @ 10:34:12
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Re: Znaczenie konsumpcyjne grzybów (Wynik: 1) przez gismo dnia 07-10-2007 o godz. 14:16:41 | Ten temat jest jednym z moich ulubionych. Dziękuję za jego poruszenie :)
Nie warto próbować uprawiać grzyby, które zbieramy w lesie :) Uprawa takich gatunków jak borowik szlachetny, pieprznik jadalny, smardze i bardzo dużo innych jest niemożliwa, bo grzyby te mogą wydawać owocniki tylko przy symbiozie z konkretnymi drzewami. Prędzej pod sosną w ogródku wiatr sam nasieje zarodniki maślaków niż uda się je samemu zaszczepić. Póki co możliwa jest jedynie uprawa grzybów saprofitycznych. Najłatwiej zacząć uprawę od pieczarek. Moja rodzina właśnie tak zrobiła. Pieczarkarnią był po prostu duży garaż, gdzie wcześniej stacjonowały urządzenia rolne. Prostota uprawy pieczarek polega na tym, że można nabyć całkowicie przerośnięte podłoże, dlatego w krótkim czasie pojawiają się owocniki. Tak samo jest z boczniakiem ostrygowatym. Tego ostatniego można uprawiać nawet na balkonie, w piwnicy, ogrodzie itp. byleby temperatura była z przedziału 14 – 22 C. Pieczarkę dwuzarodnikową białą i brązową również można uprawiać w mieszkaniu.
Pieczarki i boczniaki można kupić w sklepie, więc to żadna frajda. Natomiast uprawa pozostałych gatunków to już duża satysfakcja. Pozostałe grzyby nadają się do uprawy bardziej w ogrodzie i dzieli się je ze względu na podłoże. Pierwszym rodzajem jest uprawa na drewnie. Dużym plusem tej uprawy jest, iż grzybnia wydaje owocniki przez wiele lat. Kupuje się również gotową grzybnię w postaci sproszkowanej. Taki proszek przechowuje się w lodówce. W drewnie tworzy się wycinek – najlepiej jest wyciąć w pniu dookoła pierścień, w który wkłada się grzybnię i uszczelnia taśmą klejącą (najlepiej taką szeroką, która służy np. do klejenia paczek na poczcie). Można też nawiercić otwory i po włożeniu grzybni zatkać korkiem. Ważnych jest kilka rzeczy - gatunki uprawne rosną tylko na drewnie drzew liściastych. I to drewno musi być ścięte przed 2 – 5 miesiącami. Ani nie wcześniej ani nie później. Ze względu na wilgotność drewna. Drewno dzieli się na dwa rodzaje – miękkie (brzoza, olsza, topola, lipa) oraz twarde (buk, grab, jesion, klon, dąb, grusza). Na miękkim owocniki pojawiają się szybciej, ale krócej owocują. Na miękkim 3 lata, na twardym do 7. Wymiary pieńków: 30 – 50 cm długości, a średnica 20 – 50. Tylko twardziak jadalny wymaga odpowiednio 80 – 120 i 10 – 15. Spróbuję tak skrótowo napisać o gatunkach uprawianych na drewnie tj. o stanowisku, okresie uprawy i zbiorze. Twardziak jadalny – stanowisko półcieniste, na dworze lub w pomieszczeniu; okres uprawy – luty do czerwca oraz sierpień do listopada; zbiór – pierwszy dopiero następnej wiosny. Zimówka aksamitnotrzonowa - stanowisko półcieniste i zaciszne; okres – luty do czerwca i sierpień do listopada; zbiór – pierwszy po strzepieniu wiosennym, na jesień lub zimą. Łuszczak zmienny – stanowisko półcieniste, zaciszne, okres – luty do czerwca oraz sierpień do listopada; zbiór – najczęściej po roku od wiosennego szczepienia. Polówka wiązkowa – półcieniste, zaciszne; okres uprawy – kwiecień do września; zbiór – po wiosennym szczepieniu zaraz na jesień. Boczniak ostrygowaty – stanowisko jak wcześniej, duża wilgotność powietrza; okres – całoroczny; zbiór – przy uprawie na drewnie po roku, zaś przy uprawie na słomie – po 3 - 5 miesiącach. Uprawa na słomie wyróżnia drugi rodzaj podłoża. Najłatwiej pozyskać takie podłoże po żniwach – w postaci sprasowanych belek czy walców jęczmienia, żyta lub pszenicy. Bardzo ważne jest, by rolnik nie stosował preparatów przeciw grzybom! Belki takie trzeba nawodnić. Moczy się je przez 2 dni najlepiej w beczce, ważne by były całkowicie przykryte. Jeśli są za duże, to można wykorzystać jakąś wodę pod ciśnieniem, przy czym wtedy nawadnia się nawet do tygodnia. Przed szczepieniem czekamy jeden dzień, aby woda ściekła z belek. Grzybnie szczepi się wykonując otwory o głębokości 10 cm i wkładając tam grzybnię. Otwory przykrywa się później słomą. Liczba otworów to około 8 – 10 z obu stron. Po zaszczepieniu przykrywa się belki folią perforowaną. Po bokach jakieś 15- 20 % powierzchni musi zostać odkrytej dla wymiany powietrza. Temperatura optymalna to 5 – 25C. Obok boczniaka do takiej uprawy nadaje się szczególnie pierścieniak uprawny – stanowisko półcieniste, zaciszne, okres – luty do czerwca oraz sierpień do listopada, zbiór 8 – 12 tygodniu po szczepieniu. No i wreszcie uprawa na kompoście. Tak uprawia się pieczarki, czernidłaka kołpakowatego i gąsówkę nagą, ale choć może najwięcej mam praktycznego kontaktu z tą uprawą, nie będę jej opisywał, bo nie sądzę, żebyś podejmował się uprawy pieczarek, które kupisz w sklepie lub czernidłaka, którego dużo rośnie na trawnikach i którego nikt nie zbiera :) Poza tym jest dość dużo pracy i starań jeśli uprawa jest mała. Z drugiej strony łatwiej jest tu zorganizować podłoże, które po prostu da się kupić w ogrodniczym sklepie. No mniejsza o to.
Na pewno spytasz, gdzie można kupić grzybnię. Okazuje się, ze nawet w Internecie :) cena wynosi 15 zł za 3 kg, a w przypadku twardziaka i boczniaka nawet 7 zł. Te dwa ostatnie można zakupić nawet w postaci gotowych wałeczków, które włożyć można do otworów w drewnie. Ogólnie można w Internecie kupić bez problemu wszystkie grzybnie z wyżej wymienionych. Uprawa na drewnie jest zdecydowanie najprostsza, choć dłużej czeka się na rezultaty. Podejrzewam, że miałeś nadzieję, iż aby wyhodować grzyby wystarczy przynieść kilka owocników w z lasu. No niestety tak nie jest. Nie wiem czy Cię zachęciłem czy zniechęciłem. Niezależnie od tego, na który rodzaj byś się zdecydował przy szczepieniu świętym przykazaniem jest zasada czystości – czyste ręce i czyste narzędzia. Najlepiej stosować rękawiczki gumowe. Zamierzam właśnie w tym miesiącu zaszczepić twardziaka jadalnego. Październik to nienajgorsza pora, choć powiniennem był to zrobić we wrześniu. Klocki z zaszczepioną grzybnią ułożę jednego na drugim i okryję dopiero w listopadzie workami jutowymi i folią, by zapewnić odpowiednią wilgotność.
Uprawa w domu, piwnicy czy ogródku pod oknem to nie tylko frajda, to także jedyna szansa, by zjeść możliwie najświeższego grzyba – bo od czasu zebrania do gotowania mija zaledwie kilka minut! |
] |
|
|