Pstrągi osiągają szybkość do 35 km/h, łososie 39 km/h. Najszybszymi rybami są: tuńczyk 75 km/h, marlin 80 km/h, włócznik 90 km/h.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 399
Zalogowani 0
Wszyscy 399
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: Dla
zainteresowanych...
belony już są :hihi ...(61544) May 06, @ 14:00:14
krzysztofCz: Bo na mnie bliskość
morza tak wpływa
:hihi ...(502125) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia są
jacyś zużyci, nie to
co K ...(502125) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dżąsik nie
wie co emeryci lubią
najbardziej (i mogą ...(502125) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502125) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502125) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502125) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(502125) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(502125) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(502125) Apr 03, @ 15:57:03
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Re: Grzybki marynowane-Grzyby i alkohol (Wynik: 1) przez taurus (admin@gronowin.pl) dnia 15-09-2009 o godz. 20:28:19 | Przeczytałem artykuł i zauważyłem brak pewnej informacji w sprawie czernidłaka. Uważam, że to ważna informacja dla spożywających ten rarytas.
Marynowany grzybek to przekąska znakomita do wódki, jednak... zdarzało się od czasu do czasu, że po smacznym posiłku przyrządzonym ze świeżych grzybów, uczestnicy biesiady ulegali zatruciom. Dlaczego?
Chociaż lista gatunków grzybów, które mogą wywierać zatrucia po spożyciu alkoholu nie jest jeszcze pełna, możemy w stu procentach zarekomendować "na zakąskę" kurki, borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne, gąski zielonki, rydze, kozaki, pieczarki i boczniaki, gołąbki, kanie - jako jadalne, które można spożywać razem z alkoholem.
Największe problemy są jednak z czernidłakiem kołpakowatym. Jest pospolitym, w naszym regionie nawet rozpowszechniającym się gatunkiem, wyrastającym na łąkach i w lasach. Młode owocniki tego gatunku są wręcz wykwintne w smaku, starsze - których blaszki kapelusza czernieją - nie nadają się już do jedzenia. Dojrzałe w pełni czernidłaki zawierają jednak enzymy powodujące samorozpuszczenie grzybów rozpływających się dosłownie w czarną maź. Dlatego do jedzenia zbierać należy tylko okazy o białych lub bladoróżowych blaszkach kapelusza, i nie przechowywać ich długo, nawet w lodówce!
Problem jest ważący, bo tak się stało, że czernidłak kołpakowaty właśnie w Europie i w Polsce jest grzybem coraz chętniej uprawianym! Dania z jego udziałem serwują już niektóre restauracje. Ma niekwestionowane walory zapachowe, smakowe, jest bogaty w witaminy, a przede wszystkim zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi, przez co zalecany jest w diecie - diabetykom.
W ogrodzie, na łące, czy na pastwisku wyrasta od kwietnia do listopada. Natomiast w szklarniach, inspektach i ogrzewanych foliowych tunelach - przez cały rok! Jest rozpowszechniany u nas przez firmy zajmujące się produkcją i wysyłką grzybów gatunków jadalnych pod handlową nazwą - grzyb szparagowy!
Jest delikatniejszy od pieczarki, nie mówiąc już o "topornych" kurkach. Należy jednak przestrzegać następującej zasady: przez 3 dni po zjedzeniu potrawy z czernidłaka, tzn. grzybów szparagowych, nie wolno spożywać alkoholu w jakiejkolwiek postaci. Kufel piwa, szklanka wina, kieliszek wódki - mogą spowodować nawet torsje z utratą przytomności, a w najlepszym razie ciężkiego kaca! Lepiej o tym pamiętać!
( NASZEMIASTO.PL ) |
] |
|
|