Łasuchów pomysły na dorsza
Data: 24-03-2006 o godz. 18:30:00
Temat: Ryby na stół


Jak widać lektura wydawnictw zachęcających do zakupów w hipermarketach też miewa swoje dobre strony. Poniżej zamieszczam dwa przepisy z dorszem w roli głównej, które pochodzą właśnie z takiego wydawnictwa i brzmią wielce smakowicie.



Uprzedzam pytanie, które z pewnością by się pojawiło: nie testowałem jeszcze tych frykasów! Uległem jedynie "magii słów", które przeczytałem z cieknącą ślinką.

Dorsz zapiekany w orzechowej skórce

Składniki na 4 porcje:

    - 1 cytryna
    - 4 filety z dorsza po ok. 200 g
    - sól
    - pieprz
    - 1 szklanka bulionu warzywnego
    - 100 g kremówki
    - 1 łyżka mąki
    - 3 łyżki posiekanego koperku
    - 50 g masła
    - 50 g łuskanych orzechów włoskich
    - 50 g pełnoziarnistej tartej bułki
    - 1mały strączek papryczki chili
Przygotowanie

Z umytej i osuszonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy. Zagotować w rondelku bulion. Wlać śmietanę rozrobioną z płaską łyżką mąki i zagotować, cały czas mieszając. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sos odstawić w ciepłe miejsce.

Filety ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Wymieszać posiekane orzechy razem z tartą bułką, skórką cytrynową, posiekaną chili oraz czosnkiem i resztą masła. Filety przykryć warstwą orzechowej mieszanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 200oC i piec około 25 minut. Podawać z sosem koperkowym.

Dorsz w cieście piwnym z frytkami

Składniki na 4 porcje:
    - 4 filety z dorsza po ok. 200 g
    - sok z 1 cytryny
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    - sól
    - pieprz
    - 300 ml piwa
    - 1 jajko
    - 150 g mąki
    - 4 duże ziemniaki
    - olej do smażenia
Przygotowanie

Filety opłukać i osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z obu stron. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.

Zmiksować piwo z jajkiem i przesianą mąką na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ciasto do napęcznienia na 30 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w słupki grubości 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, włożyć frytki i smażyć na złoty kolor 7 - 8 minut. Odsączyć na papierowym ręczniku, posolić, trzymać w cieple.

Kawałki ryby zanurzyć w cieście, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z frytkami i surówką sezonową.

Smacznego.

Monk







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1325