Jak widać lektura wydawnictw zachęcających do zakupów w hipermarketach też miewa swoje dobre strony. Poniżej zamieszczam dwa przepisy z dorszem w roli głównej, które pochodzą właśnie z takiego wydawnictwa i brzmią wielce smakowicie.
Uprzedzam pytanie, które z pewnością by się pojawiło: nie testowałem jeszcze tych frykasów! Uległem jedynie "magii słów", które przeczytałem z cieknącą ślinką.
Dorsz zapiekany w orzechowej skórce
Składniki na 4 porcje:
- 1 cytryna
- 4 filety z dorsza po ok. 200 g
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 g kremówki
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 50 g masła
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 50 g pełnoziarnistej tartej bułki
- 1mały strączek papryczki chili
Przygotowanie
Z umytej i osuszonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować sos koperkowy. Zagotować w rondelku bulion. Wlać śmietanę rozrobioną z płaską łyżką mąki i zagotować, cały czas mieszając. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sos odstawić w ciepłe miejsce.
Filety ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Wymieszać posiekane orzechy razem z tartą bułką, skórką cytrynową, posiekaną chili oraz czosnkiem i resztą masła. Filety przykryć warstwą orzechowej mieszanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 200oC i piec około 25 minut. Podawać z sosem koperkowym.
Dorsz w cieście piwnym z frytkami
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z dorsza po ok. 200 g
- sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- 300 ml piwa
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 4 duże ziemniaki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Filety opłukać i osuszyć. Sok z cytryny wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną marynatą posmarować filety z obu stron. Odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Zmiksować piwo z jajkiem i przesianą mąką na gładkie ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Odstawić ciasto do napęcznienia na 30 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w słupki grubości 1 cm. Na patelni rozgrzać olej, włożyć frytki i smażyć na złoty kolor 7 - 8 minut. Odsączyć na papierowym ręczniku, posolić, trzymać w cieple.
Kawałki ryby zanurzyć w cieście, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z frytkami i surówką sezonową.
Smacznego.
Monk