Śledzie w sosie orzechowo - czosnkowym
Data: 14-10-2009 o godz. 15:08:36
Temat: Ryby na stół


Pal licho śledzia w tym wszystkim, gdyż esencją przepisu jest sos ...



... Do przedstawionej poniżej receptury sosu dochodziłem "langsam - langsam" - po malutku, zaczynając od sosu czosnkowo - serowego z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wielkanoc" (Wyd. Watra 1990, str. 107). Przygotowany wg. przepisu książkowego sos był po prostu zbyt tłusty i niespecjalnie nadawał się do ryb, czego - nota bene - Autorka nie ukrywała. Metodą prób i błędów (z naciskiem na to drugie! ) wypracowałem własny przepis na sos pasujący do zimnych ryb (śledzie typu maties, ryby wędzone, w galarecie), mięs, pasztetów, a także jajek na twardo! Przepis można do woli modyfikować w zakresie proporcji użytych składników, jak również przypraw. Przejdźmy zatem do samego przepisu.

Składniki :

Proporcje na 6 płatów śledziowych (pokrojonych na kawałki i uprzednio wymoczonych!) typu maties lub, jak woli mój Kolega, "majtas".

    - 6 ząbków czosnku ;
    - 12 obranych orzechów włoskich;
    - łyżka stołowa oliwy z oliwek ekstra dziewica (zastępczo łyżka oleju);
    - sok z 1 cytryny;
    - małe opakowanie śmietany 18%;
    - 2 łyżki stołowe majonezu;
    - 2 - 3 łyżki stołowe utartego na najdrobniejszej tarce sera żółtego (opcjonalnie);
    - 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku;
    - przyprawy : świeżo mielony pieprz czarny, papryka ostra sproszkowana, zioła wg. uznania (na zdjęciach jest bazylia i oregano ... użyłem, gdyż lubię i miałem pod ręką)

Przygotowanie :

Przygotowanie jest proste, gdyż niejako wszystko poza proporcjami użytych składników robi za nas mikser.
Do miksera wrzucamy grubo pokrojony czosnek i połamane orzechy, dodajemy oliwę i sok z cytryny.

Produkty miksujemy, ale nie na tzw. "jednolitą masę". Osobiście lubię wyczuwalne grudki zarówno czosnku, jak i orzechów. Można jednak zastosować kombinację typu - najpierw tylko czosnek, a potem przez krótką chwilę orzechy. Ważne jest, aby na tym etapie uzyskać właściwy stopień zmiksowania czosnku i orzechów, gdyż potem, w zasadzie, już niczego nie miksujemy, tylko mieszamy składniki.
Osobom, którym kucharzenie jest obce wyjaśniam, że miksowanie nie jest czynnością ciągłą. Miksujemy chwilę, przestajemy i zdrapujemy łopatką produkty ze ścianek, po czym znów miksujemy itd.

Po zmiksowaniu dodajemy resztę składników wraz z przyprawami.

Całość miksujemy, a w zasadzie mieszamy tylko przez chwilę. Tu już niczego ze ścianek zdrapywać nie trzeba.

Do naczynia wkładamy pokrojone i uprzednio wymoczone śledzie.

Na śledzie wykładamy sos i całość mieszamy.

Gotowe! Całość musi odstać "swoje" - jakieś 12 godzin w lodówce.
Osobom zaskoczonym proporcjami 1 płat śledziowy - 1 ząbek czosnku - 2 orzechy włoskie, wyjaśniam że znam takich, którzy stosują 2 ząbki czosnku na płat i/lub 4 orzechy na płat. Tak jak wspomniałem na wstępie, proporcje składników można modyfikować do woli.

Smacznego tudzież miłego całowania się po spożyciu, życzy
Czez







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1903