Pomorska księżniczka.
Data: 22-12-2013 o godz. 17:11:25
Temat: Przyroda


Nie znam wędkarza, który nie schyli się za grzybkiem rosnącym w lesie, na jego skraju czy polanach leśnych. Wracając z łowiska, przeważnie jesienią kiedy ścieżka do domu czy pojazdu biegnie przez las, oczy przeszukują runo leśne.



Zbieramy borowika, kozaczka czy maślaczka. Inne 'psiary' niegodne są, abyśmy się ku nich schylali. Tych ' psiarów ' zawsze jest dużo więcej.

Nie musi tak być. Czy tych dobrych jest więcej czy mniej, zależy od Was samych. Dzisiaj poznacie grzybka, który występuje w bardzo dużych ilościach, niestety nie w każdej części kraju. Bardzo smaczny grzyb, mięsisty o ciekawym aromacie, nadający się do każdej przeróbki kulinarnej, prócz suszu. W postaci wysuszonej może otrzymać lekko gorzkawy smaczek.

Księżniczka borów sosnowych - płachetka kołpakowata. Tam, gdzie masowo występuje zwana 'niemką ' lub ' turkiem '. Macie okazję, jako nieliczni, zobaczyć najpiękniejsze zdjęcie tego grzybka. Zdjęcia tego, nie wolno Wam publikować.

Proszę państwa - oto płachetka kołpakowata.



Jeśli widzicie ten srebrny nalot na jej główce, znaczy się, że oglądacie to zdjęcie uważnie. To znak rozpoznawczy tego grzybka. Takiego powinniście zerwać jako pierwszego.

Ale uwaga!! To grzybek smaczny nie tylko dla ludzi, często bywa, że człowiek znajduje go później niż zamieszkały w tym grzybku intruz. Grzybki te nie gardzą lasami liściastymi, to właśnie tam rosła księżniczka z fotografii.

Udało się i nazbieraliśmy płachetek. Przychodzimy z tym do domu - no i mamy burę. - Coś ty tu przyniósł? Chcesz zatruć rodzinę? Itp,, itd.

Teraz trzeba być mężczyzną. Oczyścić i umyć grzybki.


W misce roztrzepać surowe jajko z solą ( ma być słone ) dodajemy trochę oliwy ( łyżka ) aby panierka lepiej się trzymała grzybka . Do drugiej miski wsypać bułki tartej i panierować - te większe grzybki.



Pozostałe grzybki rozgniatamy widelcem.



Wkładamy je do miski, dodajemy jajko i przyprawy - sól, pieprz, mieloną paprykę i mieszamy. Dodajemy bułki tartej tyle, aby kulki nam się trzymały.






To takim podajnikiem do lodów będziemy nakładać je na patelnię. Tymczasem panierowane grzybki kładziemy na gorący tłuszcz.




Teraz nakładamy na patelnię medaliony, pamiętając, żeby każdy spłaszczyć widelcem lub łyżką.



Jak to wszystko wygląda? Pokazuję w zestawie z plackami ziemniaczanymi, do porównania kolorystycznego.



Old_rysiu dla odważnych życzy smacznego.



Konkurs?? Oczywiście!

Co to za grzybek? Ten z lewej. Odpowiedzi jak zwykle pod tekstem w komentarzach.




Old_rysiu







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2150