Rybka w folii
Data: 06-05-2003 o godz. 20:00:00
Temat: Ryby na stół


Przepis, który przedstawiam, to jeden z najbardziej uniwersalnych przepisów jakie znam. Składniki są łatwo dostępne, wykonanie banalnie proste, zaś główną zaletą dania jest to, że przygotować je można w domu, na działce a nawet nad samą wodą po zakończonym łowieniu.



Składniki:
1. Ryby: najlepsze są okonie około 20 cm bądź tej samej wielkości płotki, może też być filecik lub kostka z rybki morskiej (polecam mintaja),
2. Warzywa: marchewka, pietruszka (korzeń i nać) , seler, cebulka,
3. Przyprawy: sól czosnkowa, czerwony delikat, pieprz, tymianek, mięta.

Potrzebujemy też folię żaroodporną

Wykonanie:
Jeżeli dysponujemy płotką lub okoniem, to sprawiamy rybki - odcinamy płetwy i łby; jeżeli zaś rybką morską, to wyjmujemy ją z zamrażalnika. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki rozrywamy na mniejsze kawałeczki. Rybki posypujemy przyprawami (z dwóch stron) pamiętając o przyprawieniu brzuszków okoniom i płotkom, warzywa wkładamy do środka tuszek, bądź układamy na filetach. Tak przygotowane ryby zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na godzinę . Filetów ryb morskich nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Po godzinie bierzemy rybki i.....

- Będąc w domu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza,
- Będąc na działce układamy na grillu,
- Będąc nad wodą wkładamy w żar ogniska (w tym wypadku proponuje dwie warstwy folii).

Osoby nie przepadające za typowo duszonymi rybami mogą nakłuć folię po 10 min.
Po 15 min danie jest gotowe.

Danie dobrze smakuje z wiosenną sałatką wykonaną z sałaty, rzodkiewki, pomidora, ogórka, szczypiorku z dodatkiem chudej śmietany bądź jogurtu naturalnego.

Do picia do duszonych ryb polecam lekkie białe wino:
- Libefraumilch (Bawarskie),
- Kalugierska Izba (Bułgarskie).

Smacznego






Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=326