"Długa i surowa była zima i na jeziorach (mazurskich) całkiem gruby lód. Jak sadzisz, czy szczupak się wytrze do długiego weekendu ?"
Kuba.
Zdaje się, że się spóźniłem z odpowiedzią. Mógłbym oczywiście grać dalej, ale chyba nie ma co.
Z drugiej strony twoje pytanie jest jak najbardziej na miejscu bo niedługo rozpoczyna się długi weekend sierpniowy, który startuje już w sumie 14 VIII po południu, czyli po robocie.
Nawiązując jednak do twojego pytania to szczupak wyciera się w temperaturze wody, która mieści się między 6-8°C. Temperatury wody, w której szczupaki przystępują do tarła są bardzo różne w opracowaniach na ten temat i mogą wahać się od 2°C do 15°C wliczając w ten zakres rozpoczynającą się wędrówkę tarłową szczupaka w momencie topnienia resztek lodów na jeziorze.
Ponadto termin rozrodu szczupaka jest silnie skorelowany z typem zbiornika i wszystkimi związanymi z tym parametrami jak głębokość, wielkość, roślinność, linia brzegowa itp. Wszystkie te czynniki maja generalnie wpływ na temperaturę, obfitość i typ tarlisk.
Niezawodny do rozpatrywania takich tematów jest termometr maxymalno-minimalny tzn. taki, który bez względu na temperaturę powietrza zawsze będzie w stanie pokazać nam jaka jest temperatura wody. Ja osobiście wrzucam taki termometr do wody na interesującą mnie głębokość i wiem, co i jak z temperaturą a czasami i z tarłem.
Tak więc mogę dać Ci odpowiedź. Na 100% szczupak wytrze się do długiego weekendu (w każdym razie tego sierpniowego).
Teraz jak masz podane odpowiednie dane na ten temat proponuje iśc do sklepu z termometrami i zacząć śledzić na wiosnę temperaturę wody. Poszerzmy tę granicę temperatury od 5°C do 12°C. Jeśli woda będzie miała 13-14°C myślę, że już w 75% jest po tarle.
A tak na marginesie czy ktoś mierzy sobie temperaturę wody w swoim zbiorniku???
kajko