Szczupak w porach
Data: 12-11-2002 o godz. 12:58:51
Temat: Ryby na stół


Jesień - coraz zimniej, coraz chłodniej. Ciepłe gatki i kawa w termosie nie wystarczają już ciepłolubnej części wędkarskiej braci. Kto wie, może to ostatnie chwile, żeby przed zimową porą upolować ostatniego, tegorocznego szczupaka? Dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak późnojesiennych łowów, ale również smak własnoręcznie przyrządzonego „zębatego”, mamy kolejny przepis, tym razem na szczupaka w porach...


W celu „uporowania” szczupaka należy:

1. złowić szczupaka,
2. sprawić go i wyfiletować,
3. filety obtoczyć w mące i usmażyć na patelni,

w międzyczasie:

4. pokroić pora w plasterki,
5. zetrzeć na tarce żółty ser,
6. śmietanę wymieszać z jajkiem,

po czym:

7. usmażone filety szczupaka włożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki,
8. równomiernie obłożyć je plasterkami pora,
9. posypać żółtym serem,
10. całość zalać śmietaną z jajkiem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 20 minut.

I w ten oto sposób stajemy się posiadaczem szczupaka w porach. Smacznego.






Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=58