Kurczak po ...? (nie pamiętam)
Data: 23-12-2003 o godz. 12:00:00
Temat: Ryby na stół


"No tak, sacha zapomniał, ale to jeszcze nie powód, aby Pogawędkowicze nie mogli uraczyć swych podniebień takim frykasem mimo, że ryba to nie jest".
Redakcja


Porcja na 4 osoby.

4 piersi kurczaka
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki suszonych moreli
masło (wyłącznie, żadnej oliwy czy oleju)
sól
pieprz

Piersi (kurczaka) umyć i osuszyć, natrzeć utłuczonym (ja tłukę w moździerzu na średnio) różnokolorowym pieprzem i solą, zostawić na 1-2 godziny w lodówce aby dobrze przeszedł aromatem.

Na rozgrzaną na patelni 1/3 kostki masła wrzucić pokrojone na ćwiartki morele i całe rodzynki. Smażyć 5-6 minut na średnim ogniu. Owoce po przesmażeniu wrzucić do sporego rondla. Jeśli potrzeba, dodać masła na patelni i obsmażyć piersi kurczaka obustronnie (mają mieć złoty kolor, 3-4 minuty strona). Przełożyć piersi kurczaka do rondla i wymieszać z owocami. Na małym ogniu dusić 35-45 minut.

Podawać z ryżem lub z kuskusem, dobra również jest do tego bagietka.

sacha







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=653