Ryba w czosnku - cz. 1
Data: 08-02-2004 o godz. 10:30:00
Temat: Ryby na stół


Ryba i czosnek to w zasadzie temat rzeka, także i na opasłą książkę kucharską by wystarczyło. Nie mam jednak zamiaru nikogo z Was zanudzać przepisami kulinarnymi. Dlatego też, postanowiłem wybrać tylko trzy moje ulubione przepisy, których podstawę stanowi rybka i czosnek. Dzisiaj pierwszy.



Wybór gatunku ryby w tym przepisie zależy od indywidualnych upodobań. Może to być płoć, szczupak, leszcz, karp itd. Ja jednak polecam w tym przypadku pstrąga. Podane zatem poniżej proporcje składników odnoszą się do dwóch "handlowych" pstrągów. Forma podania ryby w tym przepisie zależy wyłącznie od Waszej inwencji - mogą być płaty, dzwonka. Ja polecam serwowanie ryb w całości z łbami.

Składniki :
- 2 pstrągi,
- 20 obranych ząbków czosnku,
- kilka plasterków obranej ze skóry cytryny,
- 0,25 l bulionu drobiowego z kostki,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- mąka,
- tłuszcz do smażenia,
- pieprz, sól, bazylia, oregano (mogą być i inne zioła wg Waszego gustu),
- cytryna do skrapiania ryby.

Przygotowanie:
Sprawioną rybę solimy, skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki.
Do garnka wlewamy bulion i kiedy się już zagotuje dodajemy wszystkie ząbki czosnku. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min, tak aby czosnek zmiękł. Całość miksujemy lub w przypadku braku miksera ząbki czosnku rozgniatamy widelcem, a potem gotujemy jeszcze kilka minut dodając przyprawy.

Ryby panierujemy w mące i obsmażamy na tłuszczu. Tylko obsmażamy, pamiętając o tym, że później ryba będzie jeszcze pieczona. Po obsmażeniu ryby przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i okładamy plasterkami cytryny. Należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilości plasterków cytryny może uczynić naszą potrawę niejadalną - po prostu gorzką. Na dwa pstrągi w zupełności wystarcza ok. 6 plasterków cytryny.

Na tą samą patelnię, na której smażyła się ryba, dodajemy troszkę tłuszczu, a następnie wsypujemy łyżkę stołowa mąki, którą leciutko rumienimy i rozprowadzamy winem. Na koniec wlewamy sos bulionowo-czosnkowy i całość doprowadzamy do wrzenia.

Gorącym sosem polewamy ułożone w naczyniu ryby, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i pieczemy ok. 15-20 min.
Ryby serwujemy z... tym co lubimy najbardziej. Ja uwielbiam to danie z makaronem orzo lub z ryżem (basmati lub jaśminowym), a do tego suróweczką oczywiście.

Wszystkich ciężko przestraszonych ilością czosnku używanego w tym przepisie zapewniam, że długa obróbka cieplna czosnku plus cytryna pozwolą na poruszanie się środkami komunikacji miejskiej bez narażania się na kąśliwe uwagi. Oczywiście nie proponuję spożywania tak przyrządzonej rybki tuż przed pierwszą randką z nowo poznaną osobą. Nie wolno popadać w przesadę.

Czez







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=724