Frikadelle z ryby
Data: 13-04-2004 o godz. 08:00:00
Temat: Ryby na stół


Witam wszystkich! Za oknem zimno i pada więc na ryby się nie wybieram, dlatego w tej sytuacji postanowiłem napisać dla Was przepis na kotleciki rybne (frikadelle). Mam nadzieję, że będą smakowały i wam. A oto przepis...



Potrzebne składniki:
- 1 kg mięsa ryby (już oczyszczonego)
- 3-4 większe marchewki
- 1 por
- 3 cebule
- 3 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg pieczarek

Sposób przyrządzenia:
Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w półplastry, cebulę pokroić w kostkę (drobną), pieczarki pokroić drobno i czosnek również drobniusieńko. To wszystko smażymy na maśle. Kiedy już jest usmażone, dodajemy to (po ostudzeniu) do zmielonych ryb. Teraz należy dodać jajka i bułkę tartą. Następnie dodajemy przyprawy: odrobinę natki pietruszki, koper, no i oczywiście sól i pieprz do smaku. Później trzeba tylko uformować kotleciki wielkości dorodnego orzecha włoskiego, opanierować w bułce i smażyć.

Smacznego!

Wojtass







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=812