Sos tatarski
Data: 25-11-2002 o godz. 22:03:46
Temat: Ryby na stół


Już niedługo Święta. A jak Święta - to ryby na stole. A jak ryby na stole - to przynajmniej u mnie - obowiązkowo sos tatarski. Doskonały do ryb, szczególnie w galarecie, do pasztetu (koniecznie domowego) i wędlin. A do tego łatwy i dość szybki w przygotowaniu.

Potrzebne będą - marynowane grzybki (powiedzmy słoiczek 0,3 - 0,5 l, w zastępstwie mogą być pieczarki), ogórki konserwowe (3 średnie), ogórki kiszone (2 średnie), majonez (0,5 l), musztarda (łyżka stołowa), sól i pieprz.




Grzyby i ogórki należy pokroić w drobną kosteczkę. Można to zrobić ręcznie (tego wymaga tradycja) lub w robocie kuchennym z nożem do szatkowania (tak jest praktyczniej).




Odsączamy nadmiar płynu, wykładamy grzyby i ogórki do salaterki. Dodajemy majonez. Na wyczucie, byle nie za dużo. Jeśli doda się go zbyt wiele - sos będzie rzadszy, mniej wykwintny i raczej nie nada się do kanapek.




Ostatni etap to doprawienie sosu musztardą, solą i pieprzem do smaku. A przede wszystkim znalezienie dania, do którego sos doskonale się nada. O to jednak, przy okazji Świąt, nie będzie trudno.

Esox







Artykuł jest z
www.pogawedki.wedkarskie.pl

Adres tego artykułu to:
www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=82