Polujące czaple potrafią tworzyć parasol słoneczny ze swoich skrzydeł, którego cień wabi często nieświadome podstępu ryby.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 577
Zalogowani 0
Wszyscy 577
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym wątku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18254) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że święto,
świętem ...(59108) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18254) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18254) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18254) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18254) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli ktoś chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18254) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wodą,
oczywiście bez wędki
bym n ...(59108) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18254) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Ktoś
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18254) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
[< Strona główna galerii | Wylij zdjęcie >] 11568 Zdjęcia - Idzie drugi wysyp -
|
Opis | Wybaczcie mi proszę kolejną fotkę. Chciałem tylko ogłosić, że są już podgrzybki i kozaki. Na zdjęciu koźlarz różowiejący - jaśniejsza odmiana koźlarza babki. Niektórzy uważają, że to ten sam gatunek. |
|
Wysłane komentarze pietruch (2006-05-20) | Ja i tak poczekam do września...
Piękny kozak. Można wiedzieć co z nimi robisz? Suszysz, robisz sos? | | | gismo (2006-05-20) | Kiedyś z uporem maniaków smażyliśmy wszystkie grzyby. Ale za namową Diaqa postanowiłem, że większość borowikowatych szła będzie do suszenia. Kozaki pod tym względem specjalnych własności zapachowych niestety nie mają, ale zmieszane z podgrzybkami pod koniec sezonu dadzą kilka słoików cudnego dodatku do smażonej kapusty na cały rok. | | | Esox (2006-05-20) | Tyle tylko, że są prawie zawsze potwornie zarobaczone w sitku, co można sprawdzić ścinając ostrym nożem milimetr-dwa owego sitka. Bardzo często nawet malutkie babki, tak samo jak i niby odporne na robactwo czerwonogłówce, będą miały widoczne plamki i dziurki w miejscach, gdzie złożone zostały pakiety żółtawych jajeczek przez owady. Dlatego koźlarzom przypisuję znacznie większą wartość estetyczną niż kulinarną i często stosuję zasadę "no kill". :))) | | | old rysiu (2006-05-23) | Piękny grzybek :-) Ja tam taki delikatny jak Esox nie jestem. Chętnie zobaczyłbym koszyk pełen kozaczków w tak wczesnym okresie. Jak możesz, napisz jaki to rejon. Może już na Ślasku rosną kozaczki a ja nic o tym nie wiem? | | | Sazan (2006-05-23) | Unikam koźlarzy. Te czerwonogłowe są znakomite na dobrą fotografię bo pięknie się kolorystycznie prezentują. I tyle. Walory smakowe dla mnie są żadne. Większość odmian koźlarzy to zwykle mokre (często robaczywe) papucie, po których nawet najmarniejsza zupa jest czarna jak smoła i bez grzybnego zapachu... Prawdziwek, podgrzybek, kurka, rydz i sporadycznie opieńka miodowa, to coś co mnie rajcuje. Oczywiście dużo wyżej w grzybowej hierarchii stawiam rajskie dla podniebienia płucka na kwaśno... ;))) | | | old rysiu (2006-05-23) | Płucka na kwaśno. No tak - bo niby jak inaczej? :-) | | | gismo (2006-05-25) | Old_Rysiu – zapewniam Cię, że w Internecie są już liczne doniesienia na temat podgrzybków i kozaków z całej Polski. Najwięcej rośnie ich w młodych brzozach na podłożu bez trawy z gnijącymi po zimie liśćmi – czyli dokładnie odwrotnie niż na zdjęciu :) Sazan ma rację – wartość gastronomiczna kozaków jest wątpliwa. Dla mnie grzyby w ogóle nigdy nie były czymś do jedzenia. Lubię je z uwagi na ich dziwność, osobliwość i piękno. | | |
Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować! |
|
|
Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules © 2001 Copyright MarsIsHere.net |