Miejsce rozrodu węgorzy (Morze Sargassowe) zostało zlokalizowane dopiero w 1923 roku przez Duńczyka Johannesa Schmidta. Ciekawostką jest, iż węgorze dobierają sobie partnerów z tych samych regionów, z których pochodzą.
Stwierdzono ponadto różnice w kodzie DNA w zależności od regionu. Do zarybień w Polsce używa się narybku węgorza zakupionego w Europie Zachodniej, który różni się od bałtyckiego.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 478
Zalogowani 0
Wszyscy 478
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
 |
 |
 |
 |
artur: Cholercia, próbuje 2
fotki wrzucić i ni
chusteczki ...(4578) Jun 28, @ 23:48:37
krzysztofCz: Kamil gratulacje i...
dalej do przodu k
Mariusz mam podobnie ...(4578) Jun 27, @ 07:59:14
lecek: Powróciło się
szczęśliwie. Piszę to
specjalnie, ponieważ
miałem j ...(4578) Jun 24, @ 13:27:51
mario_z: a ja sobie siedzę i
nudzę się :mrgreen
:hihi
...(4578) Jun 22, @ 11:29:03
Tiur: Eliminacje do GPP na
Sanie zostały odwołane
ze względów pogodowyc ...(4578) Jun 18, @ 05:28:42
mario_z: W piątek bardzo krótko
na wodzie ze spinem,
tylko półtorej godzin ...(4578) Jun 15, @ 16:58:29
lecek: W sensie
"niepowracania" na
wyspę miałem na myśli
normalnych tury ...(4578) Jun 12, @ 13:50:51
krzysztofCz:
:hihi :hihi :hihi
Lecku... to jak będzie
;question :h ...(4578) Jun 12, @ 10:46:38
lecek: Na Islandię poleciałem
na zaproszenie mojego
kolegi. Z ciekawszyc ...(4578) Jun 11, @ 18:57:00
christoferek: Planowałęm wyjazd na
belony w tym roku,
niestety nic nie
wyszło z ...(4578) Jun 05, @ 07:37:37
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
|  |
[< Strona główna galerii | Wylij zdjęcie >] 11568 Zdjęcia - Kania ?? - 

|
Opis | Pytanie do kolegów. Czy to kania ??. Raz w życiu jadłem kanie... pyszne były. Sporo widziałem takich rozwiniętych z dużymi płaskimi kapeluszami. |
|
Wysłane komentarze wlodek (2013-10-02) | Tak, to jest Kania spotkać można też nazwę Sowa. Bardzo smaczne, przyrządzone a'la kotlet schabowy. :) | | | old rysiu (2013-11-13) | Tak ogólnie mówi się na czubajki. Najprościej - kania. Tutaj - czubajka gwiaździsta - jadalna.
Jest czubajka kania - trochę inna, bardziej smaczna :-)
| | | old rysiu (2013-11-13) | Smaczniejsze od kani są muchomory czerwonawe ( inna nazwa czerwieniejące ). To dopiero są kotlety!!! :-) Oczywiście muchomorki te są szlachetnymi jadalnymi grzybami. Nie trzeba je obgotowywać czy inaczej przygotować do konsumpcji. Umyć, w jajko, bułeczkę mieloną i na gorący tłuszcz :-) Jajko mocno posolić. Pychotka. | | | LOBUZ (2013-11-24) | old rysiu jak ty to robisz że jeszcze masz swoja wontrobe przy tych grzybkach.pozdrawiam lobuz | | | old rysiu (2013-11-27) | Jak ja to robię? Ciągle uczę się o naszych smacznych grzybach.
Tak na marginesie - śmiertelnie trujących jest zaledwie 8 grzybków: trzy muchomorki, dwie lepioty, dwa zasłonaki i jedna hełmówka obrzeżona.
Inne to trujące typu - ból brzucha, wymioty, biegunka .. no i jadalne - tych najwięcej. Są jeszcze niejadalne - to grzyby gorzkie, śmierdzące itp
Jak widzisz - nie jest aż tak źle z tymi grzybkami :-) | | |
Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować! |
|
|
Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules © 2001 Copyright MarsIsHere.net |