Czy wiesz, że...
Pierwsze historyczne wzmianki o karpiu, o jego występowaniu w rzekach, można znaleźć u Arystotelesa (384 – 322 p.n.e.) i Pliniusza (23 – 79 n.e.). Prof. P. Wolny twierdzi, że początki udomowienia karpia w Europie sięgają prawdopodobnie VI – V w. p.n.e., a stało się to na terenie Dacji, w ujściu Dunaju.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 7
 Zalogowani 1
 Wszyscy 8

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: [quote:59adb4db11="krz ysztofCz"]Mariusz... Ty... Ty... Ty... misz ...(4307) Feb 24, @ 18:25:11

krzysztofCz: Mariusz... Ty... Ty... Ty... miszczu jeden :mrgreen Patrząc na ...(4307) Feb 24, @ 17:03:09

mario_z: Ja się wcale nie chwalę... :wink ...(4307) Feb 21, @ 19:01:28

mario_z: [quote:7753e5634f="krz ysztofCz"] Mariusz... dopiero teraz zwróci ...(4307) Feb 19, @ 08:06:46

krzysztofCz: Mariusz... dopiero teraz zwróciłem uwagę jakie Ty masz piękne d ...(4307) Feb 18, @ 12:02:51

mario_z: W sobotę wizyta na Krzczeniu, ryb ani widu ani słychu, w niedziel ...(4307) Feb 15, @ 15:44:42

krzysztofCz: Kamil, nie ma markizy, nie ma z kim posiedzieć, nawet deszcz nie ...(4307) Feb 10, @ 08:50:00

Tiur: Nie ma nic lepszego jak jak mroźny dzionek, przerębel, gruby ló ...(4307) Feb 09, @ 22:36:17

mario_z: Krzysiu, ktoś musi mieć przej..... żeby dobrze miał ktoś :twi ...(4307) Feb 09, @ 18:43:22

krzysztofCz: Nie wiem co Wy w tym lodzie widzicie... mnie tylko denerwuje bo n ...(4307) Feb 09, @ 09:46:45


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 1105
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 985
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 1037
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1213
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1055
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1132
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1086
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1124
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1443
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 1304
Ocena: 5.00 Ocen: 3


[< Strona główna galerii | Wyœlij zdjęcie >]
11568 Zdjęcia

Strona główna galerii >> I Galeria — Wędkarskim okiem >> W44 Wędkarskim okiem - 2006 >> Tarpon atlantycki

Poprzednie zdjęcie - Tarpon atlantycki - Następne zdjęcie

Ta rybeńka trafiła mi się w czerwcu tego roku na Gold Coast na Florydzie. Tarpon atlantycki, zwany również srebrnym królem, wziął na żywą rybeńkę ok. 20 cm  w tym samym miejscu, w którym złowione zostały przeze mnie rekiny. Jeśli ktoś szuka wrażeń związanych z holowaniem szatana z piekła rodem - tarpon jest chyba najwłaściwszą do tego rybą. Ten okaz wyciągał mi  400 metrów żyłki przy pełnym hamulcu cztery razy (dosłownie 4!) wyskakując nad powierzchnię wody i  przy tym wściekle trzepał łbem, aż się w końcu poddał.
Nazwa  srebrny król pochodzi nie tylko od srebrzystej ogromnej łuski pokrywającej ciało (ok. 10 cm jedna), ale też i od techniki wędkarskiej używanej podczas holowania. Otóż rybka ta, raz zahaczona, wyskakuje nad wodę machając łbem jak szalona, a ponieważ pysk  ma kościsty i bardzo trudny do zahaczenia, trzeba w momencie jej skoku jak najszybciej zluzować żyłkę. Osiąga się to przez pochylenie ciała wraz z wędziskiem w stronę ryby. Dla obserwatora z boku wygląda to jakby wędkarz bił rybie pokłony, stąd srebrny król. Wartości kulinarne - żadne. Typowo sportowa ryba.

Dodany przezMegalodon
DodanyNov 13 2006
Obejrzenia2484
Opis Ta rybeńka trafiła mi się w czerwcu tego roku na Gold Coast na Florydzie. Tarpon atlantycki, zwany również srebrnym królem, wziął na żywą rybeńkę ok. 20 cm w tym samym miejscu, w którym złowione zostały przeze mnie rekiny. Jeśli ktoś szuka wrażeń związanych z holowaniem szatana z piekła rodem - tarpon jest chyba najwłaściwszą do tego rybą. Ten okaz wyciągał mi 400 metrów żyłki przy pełnym hamulcu cztery razy (dosłownie 4!) wyskakując nad powierzchnię wody i przy tym wściekle trzepał łbem, aż się w końcu poddał. Nazwa srebrny król pochodzi nie tylko od srebrzystej ogromnej łuski pokrywającej ciało (ok. 10 cm jedna), ale też i od techniki wędkarskiej używanej podczas holowania. Otóż rybka ta, raz zahaczona, wyskakuje nad wodę machając łbem jak szalona, a ponieważ pysk ma kościsty i bardzo trudny do zahaczenia, trzeba w momencie jej skoku jak najszybciej zluzować żyłkę. Osiąga się to przez pochylenie ciała wraz z wędziskiem w stronę ryby. Dla obserwatora z boku wygląda to jakby wędkarz bił rybie pokłony, stąd srebrny król. Wartości kulinarne - żadne. Typowo sportowa ryba.

Wysłane komentarze

Sazan
(2006-11-13)
Taka trochę większa ukleja! ;)))
No, widzisz, Megalodon? A nam muszą często płocie i karasie wystarczyć... ;) Gratuluję złowienia takiego okazu! Jest wskazane, byś chyba zaczął ćwiczyć kulturystykę! ;)
akabar
(2006-11-13)
Coś ta ukleja mocno gnie Ciebie do dołu.:) Rzeczywiście siłownia jak najbardziej wskazana. Gratuluję rybki.
tomek79
(2006-11-13)
no ryby morksie to trochę inny kaliber.....
Czez
(2006-11-13)
Przesadzacie z tą ukleją ;-))) Właściwszym będzie stwierdzenie, taki troszkę większy boleń :-)
zippo
(2006-11-13)
A tak ! W WW uznaliby go za Rekord Polski bolenia :)
torque
(2006-11-13)
:)
dziureq
(2006-11-13)
Na rączki mocno przytulić i szybko do domciu.....moja ty rybeńko ;))) Buzi to bym jej nie dał.
dziureq
(2006-11-13)
Wiedziałem, że tampony dużo wody wchłaniają ale, że aż tyle ???Siakiś nowy atlantycki pewnie w USA produkują te "wielorybie tampony" tam wszystko musi być NAJ.
ginel
(2006-11-14)
Piekna rapa. Nie ma co rekord Świata:)
old rysiu
(2006-11-14)
Wartości kulinarne - żadne. Z tymi wartościami to nie zawsze jest tak, jak to mówią co niektórzy wędkujący. Poza tym, gusta i guściki - to też jest jaknajbardziej ludzkie. Dla przykładu - boleń ( rapa ) uważana przez wielu wędkarzy za niesmaczną rybkę. Nie zgodzę się z tym jako konsument. Z drugiej strony, taki blufisz ( eskapada Rio Ebre - Morze Śródziemnomorskie ) ceniony w galarecie, dla mnie był najgorszą w smaku rybą jaką jadłem. Niech nikt nie pisze, że kleń czy jaź jest niesmaczny. Niech napisze - mnie nie smakuje.
Czez
(2006-11-14)
Z tymi wartościami kulinarnymi jest tak, że jak się walnie odpowiednich dodatków i przypraw to się wszystko da zjeść (każdy "niesmak" można zabić). A ponieważ wszystko się da zjeść (poza tym człowiek nie świnia wszystko zje), to zawsze się pojawią tacy co będa mówić, że coś jest smaczne. Ale co ma to wspólnego z gustami i guścikami to nie wiem. Wiem natomiast, że aby mówić o guście, trzeba go sobie wcześniej wyrobić i jeśli ktoś rzecze, że wyrobił go sobie na mintaju w kostce, to nie jest to dla mnie partner do rozmowy. Generalnie uważam, że powiedzenie, iż o gustach się nie dyskutuje jest z gruntu fałszywe. Prawdziwe jest natomiast inne powiedzenie...powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli McFisha i mam nadzieję, że nikt nie ośmieli się powiedzieć, że McFish jest niesmaczny :-))))))))
sacha
(2006-11-14)
McFish???nie piłem.
Czez
(2006-11-14)
Sacha to nieważne, ważne żebyś nie gadał, że jest niesmaczny...
korsarz
(2006-11-14)
Brzuszki z takiego tarpona....pycha!!! McFisch też:)
orzech
(2006-11-14)
McFish, hm chyba FishMac:-) A Oldi ma rację boleń, jaź i kleń to prawdziwe rybie przysmaki. Są uznawane przez wybitnych znawców kuchni na całym świecie:::---))) Co tam jakiś sandacz, okoń czy np. łosoś.
karpiarz
(2006-11-14)
Piekna ryba faktycznie jak gigantyczna rapa - gratuluje. Male spostrzezenie co do wyciagania zylki - polecam amerykanskie multiplikatory Penn - lowie nimi od lat ryby duzo wieksze niz ta - ale jak dociagne hamulec, maja problem odejsc, a jezeli im sie to udaje to sa to centymetry raczej. Oldi - pomylileschyba blufisha z cefalem. Blufisha jadles u mnie i w occie i w galarecie, zapomniales?
Megalodon
(2006-11-15)
Karpiarz napisz prosze co lowisz i gdzie.
Megalodon
(2006-11-15)
Istotnie napisalem ze tarpon nie ma zadnych wartosci kulinarnych ... i potrzymuje to. Pomijajac wszelkie kwestie posiadania zmyslu smaku lub jego brak, tarpon zdecydowanie nie nadaje sie do jedzenia. Jak to sie mowi " jadlem chleb z niejednego pieca" i ryby uwielbiam natomiast dowolna metoda przyzadzenia tarpona powoduje ze mieso rozpada sie na cuchnaca ciape pelna krup i osci. w dodatku zeby zatrzymac tarpona trzeba wykupic dodatkowe zezwolenie w cenie $50 za sztuke ... i za co ? za kupe cuchnacej bryi? Powyzsze sklonilo mnie do napisania ze ta ryba nie ma zadnych wartosci kulinarnych.
Czez
(2006-11-15)
Orzech masz chyba rację, to raczej FishMac :-) Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że tam gdzie jest Mc... to mnie nie ma ;-))))
Sazan
(2006-11-15)
Czez, nie pomyślałeś o czymś... Żeby mc było genialne, trzeba je podnieść do kwadratu! Tam gdzie jest mc2, jest geniusz samego Alberta Einsteina... ;)
Czez
(2006-11-15)
Rozumiem Sazanie, że własnie zamówiłeś sobie podwójnego FischMaca :-) Nie zapomnij o możliwości powiększenia zestawu no i zamów też dla Oldiego, tylko koniecznie z klenia ;-))))
Darek144
(2006-11-16)
A ja bym utrzymywał, że to nie rapa a ukleja :P Ładny byłby z niej żywczyk na szczupełka ;o))
czesiu
(2006-11-17)
Ale bydle... :)
wobler123
(2006-12-16)
W pierwszej chwili to na uklejkę mi wygląda powiedział bym nawet nadaje się na żywca i z żywcem było by jej do (no własnie przeciż nie do twatrzy). Ale jak zbyt długo patrzę na zdjęcie to faktycznie boleń. Ja to bym to wysłał gdzieś coby sie jakowiś fachowcy wypowiedzieli zbyt wiele różniących sie zdań. AAAALLLLLEEEEEE OKAZ GRATULACJE.
domel
(2007-07-06)
Czy mi się zdaje, czy trzymasz ją za tyłek? ;)

Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować!


Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules
© 2001 Copyright MarsIsHere.net

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.13 sekund :: Zapytania do SQL: 24