W literaturze polskiej błystka nosiła następujące nazwy: bleśnia (Galicja, Wileńszczyzna), oblanka (Wileńszczyzna), oblewka i oblewanka (Kaszuby), błyskawka (okol. Konina, Wielkopolska, Wileńszczyzna), targlica (okol. Augustowa) – nazwa pochodzi od pionowego ruchu błystki czyli targania.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 578
Zalogowani 0
Wszyscy 578
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: [quote:f2a4672e65="jjj
an"]W tym wątku będę
podawał wpłacone kwoty ...(18265) Mar 27, @ 16:07:40
lecek: Wielkanoc w Ustroniu.
Zapowiedziałem
małżonce, że święto,
świętem ...(59110) Mar 26, @ 15:02:24
lecek: Pooszło. k ...(18265) Mar 26, @ 14:43:29
krzysztofCz: Za Lucka i Bedmara...
poszło k ...(18265) Mar 26, @ 14:00:16
artur: Poszło ...(18265) Mar 26, @ 10:30:05
krzysztofCz: Poszło k ...(18265) Mar 26, @ 07:09:09
jjjan: Nikt się nie kwapi
więc jeżeli ktoś chce
wpłacić,, to proszę
blik ...(18265) Mar 25, @ 20:19:56
mario_z: Dzisiaj spotkanie
jajeczkowe nad wodą,
oczywiście bez wędki
bym n ...(59110) Mar 24, @ 20:50:03
Krzysztof46: nic nie trzeba
,zbierajcie na
nastepny rok i tyle w
temacie ...(18265) Mar 24, @ 17:30:00
krzysztofCz: To komu mamy wpłacać
;question Ktoś
zapłacił, to trzeba Mu
się ...(18265) Mar 24, @ 17:27:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
[< Strona główna galerii | Wylij zdjęcie >] 11568 Zdjęcia - Tarpon atlantycki -
|
Opis | Ta rybeńka trafiła mi się w czerwcu tego roku na Gold Coast na Florydzie. Tarpon atlantycki, zwany również srebrnym królem, wziął na żywą rybeńkę ok. 20 cm w tym samym miejscu, w którym złowione zostały przeze mnie rekiny. Jeśli ktoś szuka wrażeń związanych z holowaniem szatana z piekła rodem - tarpon jest chyba najwłaściwszą do tego rybą. Ten okaz wyciągał mi 400 metrów żyłki przy pełnym hamulcu cztery razy (dosłownie 4!) wyskakując nad powierzchnię wody i przy tym wściekle trzepał łbem, aż się w końcu poddał.
Nazwa srebrny król pochodzi nie tylko od srebrzystej ogromnej łuski pokrywającej ciało (ok. 10 cm jedna), ale też i od techniki wędkarskiej używanej podczas holowania. Otóż rybka ta, raz zahaczona, wyskakuje nad wodę machając łbem jak szalona, a ponieważ pysk ma kościsty i bardzo trudny do zahaczenia, trzeba w momencie jej skoku jak najszybciej zluzować żyłkę. Osiąga się to przez pochylenie ciała wraz z wędziskiem w stronę ryby. Dla obserwatora z boku wygląda to jakby wędkarz bił rybie pokłony, stąd srebrny król. Wartości kulinarne - żadne. Typowo sportowa ryba. |
|
Wysłane komentarze Sazan (2006-11-13) | Taka trochę większa ukleja! ;)))
No, widzisz, Megalodon? A nam muszą często płocie i karasie wystarczyć... ;) Gratuluję złowienia takiego okazu! Jest wskazane, byś chyba zaczął ćwiczyć kulturystykę! ;) | | | akabar (2006-11-13) | Coś ta ukleja mocno gnie Ciebie do dołu.:)
Rzeczywiście siłownia jak najbardziej wskazana. Gratuluję rybki. | | | tomek79 (2006-11-13) | no ryby morksie to trochę inny kaliber..... | | | Czez (2006-11-13) | Przesadzacie z tą ukleją ;-))) Właściwszym będzie stwierdzenie, taki troszkę większy boleń :-) | | | zippo (2006-11-13) | A tak ! W WW uznaliby go za Rekord Polski bolenia :) | | | torque (2006-11-13) | :) | | | dziureq (2006-11-13) | Na rączki mocno przytulić i szybko do domciu.....moja ty rybeńko ;)))
Buzi to bym jej nie dał. | | | dziureq (2006-11-13) | Wiedziałem, że tampony dużo wody wchłaniają ale, że aż tyle ???Siakiś nowy atlantycki pewnie w USA produkują te "wielorybie tampony" tam wszystko musi być NAJ. | | | ginel (2006-11-14) | Piekna rapa. Nie ma co rekord Świata:) | | | old rysiu (2006-11-14) | Wartości kulinarne - żadne. Z tymi wartościami to nie zawsze jest tak, jak to mówią co niektórzy wędkujący. Poza tym, gusta i guściki - to też jest jaknajbardziej ludzkie. Dla przykładu - boleń ( rapa ) uważana przez wielu wędkarzy za niesmaczną rybkę. Nie zgodzę się z tym jako konsument. Z drugiej strony, taki blufisz ( eskapada Rio Ebre - Morze Śródziemnomorskie ) ceniony w galarecie, dla mnie był najgorszą w smaku rybą jaką jadłem.
Niech nikt nie pisze, że kleń czy jaź jest niesmaczny. Niech napisze - mnie nie smakuje. | | | Czez (2006-11-14) | Z tymi wartościami kulinarnymi jest tak, że jak się walnie odpowiednich dodatków i przypraw to się wszystko da zjeść (każdy "niesmak" można zabić). A ponieważ wszystko się da zjeść (poza tym człowiek nie świnia wszystko zje), to zawsze się pojawią tacy co będa mówić, że coś jest smaczne. Ale co ma to wspólnego z gustami i guścikami to nie wiem. Wiem natomiast, że aby mówić o guście, trzeba go sobie wcześniej wyrobić i jeśli ktoś rzecze, że wyrobił go sobie na mintaju w kostce, to nie jest to dla mnie partner do rozmowy. Generalnie uważam, że powiedzenie, iż o gustach się nie dyskutuje jest z gruntu fałszywe. Prawdziwe jest natomiast inne powiedzenie...powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli McFisha i mam nadzieję, że nikt nie ośmieli się powiedzieć, że McFish jest niesmaczny :-)))))))) | | | sacha (2006-11-14) | McFish???nie piłem. | | | Czez (2006-11-14) | Sacha to nieważne, ważne żebyś nie gadał, że jest niesmaczny... | | | korsarz (2006-11-14) | Brzuszki z takiego tarpona....pycha!!! McFisch też:) | | | orzech (2006-11-14) | McFish, hm chyba FishMac:-) A Oldi ma rację boleń, jaź i kleń to prawdziwe rybie przysmaki. Są uznawane przez wybitnych znawców kuchni na całym świecie:::---))) Co tam jakiś sandacz, okoń czy np. łosoś. | | | karpiarz (2006-11-14) | Piekna ryba faktycznie jak gigantyczna rapa - gratuluje. Male spostrzezenie co do wyciagania zylki - polecam amerykanskie multiplikatory Penn - lowie nimi od lat ryby duzo wieksze niz ta - ale jak dociagne hamulec, maja problem odejsc, a jezeli im sie to udaje to sa to centymetry raczej. Oldi - pomylileschyba blufisha z cefalem. Blufisha jadles u mnie i w occie i w galarecie, zapomniales? | | | Megalodon (2006-11-15) | Karpiarz napisz prosze co lowisz i gdzie. | | | Megalodon (2006-11-15) | Istotnie napisalem ze tarpon nie ma zadnych wartosci kulinarnych ... i potrzymuje to. Pomijajac wszelkie kwestie posiadania zmyslu smaku lub jego brak, tarpon zdecydowanie nie nadaje sie do jedzenia. Jak to sie mowi " jadlem chleb z niejednego pieca" i ryby uwielbiam natomiast dowolna metoda przyzadzenia tarpona powoduje ze mieso rozpada sie na cuchnaca ciape pelna krup i osci. w dodatku zeby zatrzymac tarpona trzeba wykupic dodatkowe zezwolenie w cenie $50 za sztuke ... i za co ? za kupe cuchnacej bryi? Powyzsze sklonilo mnie do napisania ze ta ryba nie ma zadnych wartosci kulinarnych. | | | Czez (2006-11-15) | Orzech masz chyba rację, to raczej FishMac :-) Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że tam gdzie jest Mc... to mnie nie ma ;-)))) | | | Sazan (2006-11-15) | Czez, nie pomyślałeś o czymś... Żeby mc było genialne, trzeba je podnieść do kwadratu! Tam gdzie jest mc2, jest geniusz samego Alberta Einsteina... ;) | | | Czez (2006-11-15) | Rozumiem Sazanie, że własnie zamówiłeś sobie podwójnego FischMaca :-) Nie zapomnij o możliwości powiększenia zestawu no i zamów też dla Oldiego, tylko koniecznie z klenia ;-)))) | | | Darek144 (2006-11-16) | A ja bym utrzymywał, że to nie rapa a ukleja :P Ładny byłby z niej żywczyk na szczupełka ;o)) | | | czesiu (2006-11-17) | Ale bydle... :) | | | wobler123 (2006-12-16) | W pierwszej chwili to na uklejkę mi wygląda powiedział bym nawet nadaje się na żywca i z żywcem było by jej do (no własnie przeciż nie do twatrzy). Ale jak zbyt długo patrzę na zdjęcie to faktycznie boleń. Ja to bym to wysłał gdzieś coby sie jakowiś fachowcy wypowiedzieli zbyt wiele różniących sie zdań. AAAALLLLLEEEEEE OKAZ GRATULACJE. | | | domel (2007-07-06) | Czy mi się zdaje, czy trzymasz ją za tyłek? ;) | | |
Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować! |
|
|
Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules © 2001 Copyright MarsIsHere.net |