Czy wiesz, że...
TOŁPYGA
Rekord Polski - 51,50 kg
Złoty medal - 20,00 kg
Srebrny medal - 15,00 kg
Brązowy medal - 10,00 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 13
 Zalogowani 0
 Wszyscy 13

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
mario_z: Małgosiu dużo zdrowia dla Ciebie i Oldiego. Spytaj Rysia czy us ...(818) Oct 29, @ 17:43:32

Malgi: [quote:04cf72b608="krz ysztofCz"]Zdrówka życzę Gosiu Tobie i Rysio ...(818) Oct 29, @ 15:19:58

krzysztofCz: Zdrówka życzę Gosiu Tobie i Rysiowi. Muszę mu chyba dać koło rat ...(818) Oct 29, @ 15:11:16

Malgi: A my siedzimy w domku na kwarantannie. Ani na ryby, ani na grzyb ...(818) Oct 29, @ 09:22:27

Krzysztof46: Mariusz to przecież niemożliwe, inni łowią a Ty nic :eek Do ...(818) Oct 27, @ 16:35:51

mario_z: [quote:4b90de4856="krz ysztofCz"]Mariusz to przecież niemożliwe, i ...(818) Oct 27, @ 10:44:42

krzysztofCz: Mariusz to przecież niemożliwe, inni łowią a Ty nic :eek Do ...(818) Oct 27, @ 08:25:05

mario_z: Byłem, pływałem lecz g...o złapałem. Jeden kolega złowił, drugi k ...(818) Oct 26, @ 18:17:05

mario_z: Wczoraj nie wypłynąłem, nie mogłem, dzisiaj za to posiedziałem ki ...(818) Oct 23, @ 21:53:36

Krzysztof46: A dlaczego ;question :eek[/quote:92a56f488a ] Bo Ren tam gdzi ...(818) Oct 22, @ 11:00:21


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 1027
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 902
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 957
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1128
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 971
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1049
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1004
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1040
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 1362
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 1214
Ocena: 5.00 Ocen: 3


[< Strona główna galerii | Wyœlij zdjęcie >]
11568 Zdjęcia

Strona główna galerii >> I Galeria — Wędkarskim okiem >> W46 Wędkarskim okiem - 2008 >> Dedykacja

Poprzednie zdjęcie - Dedykacja - Następne zdjęcie

Specjalnie dla Gismo a normalnie dla no-killowców. To nie ryby. Wygląda apetycznie? Połowa a może większość oglądających nie wzięłaby tego do ust. Tymczasem czernidłak kołpakowaty jest bardzo smaczny. Trzeba tylko coś o nim więcej wiedzieć i tyle.

Dodany przezold_rysiu
DodanyOct 13 2008
Obejrzenia1716
Opis Specjalnie dla Gismo a normalnie dla no-killowców. To nie ryby. Wygląda apetycznie? Połowa a może większość oglądających nie wzięłaby tego do ust. Tymczasem czernidłak kołpakowaty jest bardzo smaczny. Trzeba tylko coś o nim więcej wiedzieć i tyle.

Wysłane komentarze

kefaspirit
(2008-10-14)
obejrzałem sobie tego grzybka, troche podobny do czubajki kanii, na moje oko. Ciekawe czy w smaku też jak kania ?
dzepetto
(2008-10-14)
Zawsze bałem się je zbierać. Jak je Oldi przyrządzasz?
jarokowal
(2008-10-14)
W smaku trochę przypomina sromotnika ;-)
Tirith27
(2008-10-14)
Rysiu wyglądają apetycznie ;)
old rysiu
(2008-10-14)
Trzeba zebrać tylko te, które są pod spodem ( czytaj blaszki ) jeszcze białe. Umyć i do panierki, czyli mocno osolone jajko roztrzepane widelcem i do bułki tartej. Tak przygotowane na gorący tłuszcz - przyrumienić tak jak na fotografii. Jeść na gorąco lub zimno. Nadmiar można zalać zalewą octową ale bardzo łagodną. Jest nieco inny w smaku niż kania ( czybajki ) i muchomor czerwonawy. Z tych wszystkich, czerwonawy jest najsmaczniejszy :-)
old rysiu
(2008-10-14)
Jarokowal - o którym grzybie piszesz? Muchomorze sromotnikowym czy o sromotniku bezwstydnym ( smrodlawym) ? Pierwszy - muchomor - jest trujący i jak opisują osoby, które przeżyły, jest bardzo smaczny!!! Drugi jest jadalny - sromotnik - ale w postaci czarciego jaja ( czytaj młody, któremu jeszcze nie wybiła się nózka a ma postać białej kuli). Sam je jadłem i żyję :-)
jarokowal
(2008-10-14)
Oldi, miałem na myśli ten trujący gatunek, ale przyznam że nie miałem pojęcia o istnieniu innego muchomora o podobnej nazwie. Żaden ze mnie grzybiarz ;-)
tomek79
(2008-10-14)
Oldi, w takim razie bardziej trafnym będzie zapytać czy są jakieś grzyby, których ty w ogóle nie spożywałeś? ;) I druga sprawa - Oldi, nie czaruj nas to grzybami bo może smakowo są nie najgorsze, ale czy organizm coś z nich przyswaja tego nie wiem. Wiem natomiast że połknąłem ostatnio sporo podgrzybkowej zasmażki i następnego dnia grzybki dokładnie w takiej postaci w jakiej trafiły do mojego przełyku wyszły "drugą stroną" nietknięte jakąkolwiek obróbką trawienną udowadniając że naprawdę są ciężko strawne :)
Piwoniusz
(2008-10-14)
Tomku, Oldi na pewno nie jadł amerykańskiej wersji kani. Zwie sie tutaj Anioł Zagłady. Właśnie zainteresowałem się internetowo gatunkami grzybów północnoamerykańskich i szybko się odinteresowałem. Ta Kania Niszczyciel powoduje toksynami nieodwracalne uszkodzenie wątroby i schodzi się po dwóch dniach od spożycia ... najczęściej w warunkach szpitalnych. Chyba sobie daruję wyprawę do amerykańskiego lasu.
grubyzwierz
(2008-10-14)
Nie ma rzeczy jadalnej, której bym nie zjadł. No, może jest jedna. To jakieś takie czarne "kable Haribo", chyba lakryce (???). A fotka Old_Rysia jest bardzo apetyczna. Jak smakuje czernidłak? Jak kania? Pozdro.
old rysiu
(2008-10-14)
To dwa różne grzyby. Sromotnik bezwstydny nie jest muchomorem. Ma bardzo seksowny wygląd ale śmierdzi z daleka. To właśnie ten, który wychodzi z czarciego jaja. Jaja czarcie są zaś pyszne i dopuki sromotnik nie pokaże swojej głowy, nic nie śmierdzi. Jeśli ktoś lubi rzodkiewki i kalarepkę młodą na surowo, to wlaśnie taki pośredni smak ma jajo czarcie. Oczywiście jedzone na surowo. Wiele grzybow ma tylko wartości niewielkie takie jak minerały. Pisał o tym kiedyś Gismo. Proponuję jednak wklepać na Google --> boczniak ostrygowaty. Tytaj się zdziwicie jak bardzo jest pożywnym grzybem. Mało tego, posiada związki, które redukują nam wysoką zawartość cholesterolu. Nic więc dziwnego, ze jest chodowany na całym świecie a cena jest odpowienia do jego właściwości. Można go zakupić w sklepach w Polsce na specjalnych tackach. Robi się z niego grzyby ala kotlety, takie jak tutaj na fotografii. Jest nieprawdą, że grzyby nic nam nie dają a jedynie ładnie pachną. Co do Tomkowych powikłań żoładkowych nic nie dodam. Nie tylko u niego można znaleść kompletny brak trawienności grzybów takich jak podgrzybek. Proponuję mu jednak spróbować z boczniakiem ( teraz zaczyna sie sezon w lasach ). Jeśli tego grzyba wydalisz nie strawionego, powinieneś udać się na badania żoładka. To co pisze Piwoniusz - to prawda. Jeden z naszych kolegów posłał nam fotografię grzyba łudzaco podobnego do borowika ceglastoporego. Był tak ładny, że nie zauważyłem wypływajacych z niego malutkich czerwonych kropli. Wydałem zly werdykt ale na szczęście pani doktor mykologii Anna Kujawa od razu sprostowała ten werdykt. Okazało się, że fotka pochodzi z USA a u nas takich grzybów nie ma. Od tego czasu zawsze pytam, skąd grzyb pochodzi. Mogą być tak bardzo podobne, że tylko wiedza o ich pochodzeniu może uniknąć pomyłki. Z grzybami to tak jak z rybami. Trzeba wiedzieć, które są jadalne. W Hiszpanii jadalne są tylko morskie. W USA sazany są niejadalne :-) W Kanadzie - trzeba zapytać Hromehuntera :-)
old rysiu
(2008-10-14)
Grubyzwierzu - lukrecji też nie lubie :-(
Andrzej228
(2008-10-14)
Bardzo apetyczna fotka, nie chciałem dzisiaj smażyć grzybów, ale po obejrzeniu tej fotki to niestety "muszem". :)
adalin
(2008-10-14)

Gruby_zwierzu - a szczeżuje jadłeś? Walą trochę mułem, ale na surowo są lepsze niż z grilla :)

Oldi - z tym seksownym sromotnikiem to pojechałeś po wirażu :)))

old rysiu
(2008-10-14)
No nie da się ukryć :-)
grubyzwierz
(2008-10-14)
Adalin - tej małżownicy jeszcze nie jadłem, wszystko więc przede mną :) A co do bezwstydnego... postaram się wrzucić fotę do galerii. :) POZDRO!
gismo
(2008-10-15)
To wygląda po prostu przepysznie. Niezależnie od tego, co jest w środku. Z Twojej patelni, Oldi, zjadłbym wszystko :)
gismo
(2008-10-15)
Nie skłamię dodając, że nawet muchomora ;)
Malgi
(2011-04-13)
Oldi, te czernidlaki smakują najlepiej w cieście (takim jak naleśnikowe)! A amerykańskie grzyby (właściwie kanadyjskie) zbierałam, jadłam i żyję! Może nie trafiłam na kanie, ale zaliczyłam nawet purchawki - o leśnych gigantycznych rurkowych i rydzach nawet nie wspomnę! A kanie nawet w Polsce bywają trujące - to czubajki czerwieniejące rosnące na wysypiskach śmieci - nawet tych zasypanych, albo czubajki ogrodowe, które też potrafią zawierać w sobie toksyny takie same jak ma muchomor sromotnikowy! Dlatego jak nie jesteś pewny środowiska i gatunku grzyba na 200% - to lepiej zostaw go w lesie rosnącego!

Chcesz skomentować? Najpierw musisz się zarejestrować!


Powered by: My_eGallery 2.7.9 AddOn Modules
© 2001 Copyright MarsIsHere.net

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.18 sekund :: Zapytania do SQL: 24