Wysłany: Wto Sie 08, 2023 8:19 pm Temat postu: Łowienie w Bałtyku
Nasz kolega krzysztofCz wynalazł i podzielił się wiadomością, że dla łowiących z łodzi zmieniły się zasady łowienia w Bałtyku.
Jeżeli masz Nokię 3310 i nie masz komputera, to nie popłyniesz.
Nosz taka ich owaka, niech ogrodzą drutem kolczastym i wysokim płotem. Jak tu nie mieć depresji.
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2562
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Sie 09, 2023 7:58 am Temat postu:
Nie dobijaj mnie Janku... pomyślą, że to moja wina.
Są na to dwa sposoby:
1- olać to
2- zmówić się i zasypać ich papierzanymi sprawozdaniami z zerowymi rejestrami bo takie są najczęściej połowy (no prócz belony)
Jak mam zgłosić dwie godziny wcześniej, jak pogoda jest tak zmienna, że nigdy nie jestem pewny czy uda się wyjść w morze.
Nie znam nikogo kto wozi ze sobą komputer z drukarką na łodzi by sobie wysyłać maile i drukować sprawozdania.
Chcą ludzi zniechęcić do wędkarstwa morskiego, tam gdzie są najlepsze łowiska postawią wiatraki... a łódki przeszkadzają.
jjjan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Wysłany: Nie Sie 13, 2023 9:39 pm Temat postu:
Może ktoś mi wytłumaczy co to znaczy osoba fizyczna? Osoba fizyczna chce łowić ze statku i ma wysłać powiadomienie. Ok. A jeżeli na jednym statku są cztery osoby, to są to cztery osoby fizyczne, czy tylko właściciel jest osobą fizyczną? Jeżeli to są cztery osoby fizyczne, to każda z osobna ma wysłać powiadomienie o chęci wypłynięcia, czy tylko właściciel statku?
Czy jeżeli osoba powiadomi o wypłynięciu a nie wypłynie, to złamie prawo?
Czy raport połowu wypełnia właściciel, czy każda osoba fizyczna osobno?
Czy ktokolwiek przy zdrowych zmysłach może wierzyć, że raport wysłany pocztą dotrze do GIRMu następnego dnia po wysłaniu?
Czy wypływać na ryby w sobotę lub niedzielę mając świadomość, że nie będzie możliwości dostarczenia raportu połowu? Czy mojemu ojcu nie mającemu adresu poczty elektronicznej nie wolno złowić szprotki czy śledzia? "A gdyby wasza matka siedziała na tej łódce i wypuściła złowioną szprotkę", to musiała by ją wpisać do raportu czy nie?
Nie nadążam za stanem umysłu osoby, która spłodziła ten przepis.
Krzysztof46 Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 14, 2006 Posty: 245
Kraj: Niemcy Miejscowoć: Raubach
Wysłany: Pon Sie 14, 2023 9:00 am Temat postu:
Witaj Janku .Bo to przepis na zniechęcenie ,utrudnienie i możliwość karania .Dlatego dajmy szansę Konfederacji i odsuńmy ten układ popis od władzy ,oni już dość nakradli i napsuli zdrowia Polakom .Teraz kupują społeczeństwo za ich własne i pożyczone pieniądze .Przepisy tworzą tak żeby ciężko było się połapać o co w tym wszystkim chodzi .Osoba fizyczna nie istnieje ,ty jesteś Człowiekiem a nie podmiotem .
Pozdrowienia z Selters _________________ Krzysztof
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Pon Sie 14, 2023 7:11 pm Temat postu:
jjjan napisał:
Może ktoś mi wytłumaczy co to znaczy osoba fizyczna? Osoba fizyczna chce łowić ze statku i ma wysłać powiadomienie. Ok. A jeżeli na jednym statku są cztery osoby, to są to cztery osoby fizyczne, czy tylko właściciel jest osobą fizyczną? Jeżeli to są cztery osoby fizyczne, to każda z osobna ma wysłać powiadomienie o chęci wypłynięcia, czy tylko właściciel statku?
Czy jeżeli osoba powiadomi o wypłynięciu a nie wypłynie, to złamie prawo?
Czy raport połowu wypełnia właściciel, czy każda osoba fizyczna osobno?
Czy ktokolwiek przy zdrowych zmysłach może wierzyć, że raport wysłany pocztą dotrze do GIRMu następnego dnia po wysłaniu?
Czy wypływać na ryby w sobotę lub niedzielę mając świadomość, że nie będzie możliwości dostarczenia raportu połowu? Czy mojemu ojcu nie mającemu adresu poczty elektronicznej nie wolno złowić szprotki czy śledzia? "A gdyby wasza matka siedziała na tej łódce i wypuściła złowioną szprotkę", to musiała by ją wpisać do raportu czy nie?
Nie nadążam za stanem umysłu osoby, która spłodziła ten przepis.
Jankuuu... wypełnia każdy kto ma wykupione zezwolenie. Dla lepszego ( ) zrozumienia tych przepisów przypomnę Ci, że na łodzi możesz używać 12 (dwunastu) wędek, bez względu na ilość posiadających zezwolenie.
Za wypłynięcie bez zgłoszenia są przewidziane bliżej nieokreślone sankcje, za brak wypełnionego sprawozdania są przewidziane sankcje w wysokości 200 PLN.
"A gdyby wasza matka siedziała na tej łódce i nie miała 200 zł?" - to przyjdzie komornik. Mało tego jak przyjdzie to zobaczy "że wasza matka ogląda TV nie płacąc abonamentu" i... znowu sankcje.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Czw Wrz 14, 2023 7:30 am Temat postu:
W mailu podajemy nazwę jednostki, datę i czas wypłynięcia, rejon połowów lub port wyjścia.
Sprawozdanie dotyczy tylko połowów dorsza, szprota, śledzia i węgorza. Jeżeli łowimy łososie, trocie, belony, makrele i inne ryby nie objęte długoletnim planem ochrony sprawozdanie nie obowiązuje.