Sandacz dojrzewa płciowo w wieku 2 – 3 lat. Samiec dojrzewa przeciętnie o rok wcze¶niej od samic. Tarło przypada na okres kwiecień – maj, gdy temp. wody osi±ga 12 st. C.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 583
Zalogowani 0
Wszyscy 583
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(435831) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(435831) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(435831) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(435831) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(435831) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(435831) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(435831) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(435831) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Rybka w folii
Opublikował 06-05-2003 o godz. 20:00:00 Zespół Redakcyjny |
torque napisał Przepis, który przedstawiam, to jeden z najbardziej uniwersalnych przepisów jakie znam. Składniki s± łatwo dostępne, wykonanie banalnie proste, za¶ główn± zalet± dania jest to, że przygotować je można w domu, na działce a nawet nad sam± wod± po zakończonym łowieniu.
Składniki:
1. Ryby: najlepsze s± okonie około 20 cm b±dĽ tej samej wielko¶ci płotki, może też być filecik lub kostka z rybki morskiej (polecam mintaja),
2. Warzywa: marchewka, pietruszka (korzeń i nać) , seler, cebulka,
3. Przyprawy: sól czosnkowa, czerwony delikat, pieprz, tymianek, mięta.
Potrzebujemy też folię żaroodporn±
Wykonanie:
Jeżeli dysponujemy płotk± lub okoniem, to sprawiamy rybki - odcinamy płetwy i łby; jeżeli za¶ rybk± morsk±, to wyjmujemy j± z zamrażalnika. Warzywa obieramy i kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki rozrywamy na mniejsze kawałeczki. Rybki posypujemy przyprawami (z dwóch stron) pamiętaj±c o przyprawieniu brzuszków okoniom i płotkom, warzywa wkładamy do ¶rodka tuszek, b±dĽ układamy na filetach. Tak przygotowane ryby zawijamy szczelnie w folię i odstawiamy na godzinę . Filetów ryb morskich nie trzeba wcze¶niej rozmrażać.
Po godzinie bierzemy rybki i.....
- Będ±c w domu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza,
- Będ±c na działce układamy na grillu,
- Będ±c nad wod± wkładamy w żar ogniska (w tym wypadku proponuje dwie warstwy folii).
Osoby nie przepadaj±ce za typowo duszonymi rybami mog± nakłuć folię po 10 min.
Po 15 min danie jest gotowe.
Danie dobrze smakuje z wiosenn± sałatk± wykonan± z sałaty, rzodkiewki, pomidora, ogórka, szczypiorku z dodatkiem chudej ¶mietany b±dĽ jogurtu naturalnego.
Do picia do duszonych ryb polecam lekkie białe wino:
- Libefraumilch (Bawarskie),
- Kalugierska Izba (Bułgarskie).
Smacznego
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Rybka w folii (Wynik: 1) przez old_rysiu (szreter@interia.pl) dnia 07-05-2003 o godz. 15:38:02 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Przepis ten znany własnie z prostoty wykonania. Ja za¶ polecam do tego dania piwo. Wybór ryb jest istotny. Skoro już przemęczyłe¶ skrobanie okonia ( a mam leszy sposób bez roboty, znany już wszystkim zlotowcom ) , to jak najbardziej. Mało atrakcyjna ryba w tym daniu to taka, która posiada sporo o¶ci. Jestem propagatorem - kazda rybka ma swój przepis. Wtedy rybki s± smaczne - nawet jazgarki :-) |
|
|
|