Czy wiesz, że...
Ulubion± temperatur± dla siei jest 15-19°C, pstr±ga potokowego 9-17°C, karpia 25-30°C, karasia 27°C, płoci 8-15°C.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 548
 Zalogowani 0
 Wszyscy 548

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć morza tak wpływa :hihi ...(500113) Apr 28, @ 11:30:49

dzas: widocznie emeryci z mojego otoczenia s± jacy¶ zużyci, nie to co K ...(500113) Apr 26, @ 18:57:18

krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie wie co emeryci lubi± najbardziej (i mog± ...(500113) Apr 26, @ 16:41:35

Tiur: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500113) Apr 26, @ 00:02:06

dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500113) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500113) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(500113) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(500113) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(500113) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(500113) Apr 03, @ 10:34:12


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2273
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2050
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2166
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2300
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2131
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2188
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2095
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2142
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2501
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2327
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Rosół Czeza dla Sazana
Opublikował 17-09-2005 o godz. 13:10:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Na skutek dynamicznego przej¶cia od nocnych połowów leszcza, do całodobowych połowów łyżk± w talerzu, zostałem sprowokowany do opublikowania swojego przepisu na zupę, któr± przy odrobinie dobrej woli można okre¶lić rosołem.



Pozwolę sobie pozostać przy zdaniu, że rosół jest zup± „czyst±”, choć oczywi¶cie nie ¶miem negować zdania Docia i Sazana o cebulce i grzybkach w rosole.
Przepis, który za chwilę podam jest kompilacj± moich gustów kulinarnych, naznaczonych swego czasu bardzo głęboko miło¶ci± do kuchni orientalnej.

Podstawowa wersja mojego przepisu, któr± robię dla moich pociech, to wywar z korpusu kurczaka, indyczych szyjek i wieprzowych żeberek z włoszczyzn±, przyprawiony sol±, białym pieprzem, sosem sojowym i imbirem. Składniki mięsne padaj± tu moim łupem tzn. z lubo¶ci± je obgryzam (szyjki), za¶ żeberka - jeszcze gor±ce - spożywam z musztard± sarepsk± i ¶wież± bułeczk±. Dzieciarnia dostaje na talerzu „czysty” rosół z makaronem. PrzejdĽmy jednak do wersji, któr± sam uwielbiam i przygotowuję najchętniej.

Składniki:
- spory kawałek wędzonych żeberek wieprzowych,
- udko lub kilka skrzydełek kurczaka,
- skrzydło i szyja indyka,
- włoszczyzna,
- przyprawy: sól, pieprz biały ¶wieżo mielony, imbir (korzeń lub sproszkowany), sos sojowy jasny
- kilka grubszych plastrów cytryny ze skórk±,
- drobno posiekany szczypior,
- grzyby chińskie (mun – 3 szt) - zalane uprzednio wrz±tkiem i pokrojone w zapałkę,
- makaron.

Przygotowanie:
Składniki mięsne wkładamy do garnka i zalewamy zimn± wod±. Ustawiamy na niewielkim ogniu i kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy włoszczyznę. Przyprawiamy pieprzem i sol±. Jeżeli używamy imbiru w korzeniu, to razem z włoszczyzn± dodajemy kilka plasterków. Gotujemy wszystko do miękko¶ci tj. ok. 2 godzin.
Gdy wszystkie składniki s± już mięciutkie włoszczyznę z imbirem wyrzucamy z wywaru, za¶ składniki mięsne obieramy z ko¶ci, a mięso kroimy na niewielkie kawałki np. w kostkę. Do wywaru wrzucamy grzyby i pokrojone mięso, a następnie doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i imbirem (o ile używamy imbiru w proszku). Gotujemy jeszcze 10 minut.

Na każdym talerzu kładziemy plaster cytryny, na nim makaron i cało¶ć zalewamy wywarem z mięsem i grzybkami. Na koniec posypujemy zupę szczypiorkiem.Smacznego!

Teraz jeszcze słów kilka o rosołach, a szczególnie wieprzowinie w rosole. Przez wiele lat żyłem nie tylko w przekonaniu, że rosół to zupa „czysta” (zreszt± dla mnie tylko tak± można nazwać rosołem), ale też zupełnie nie wyobrażałem sobie udziału wieprzowiny w rosołowym wywarze. Pierwsze zaskoczenie przeżyłem na Węgrzech, gdzie po zamówieniu rosołu (byłem z koleg± ungaryst±, więc o żadnych przekłamaniach językowych mowy nie było) dostałem michę zupy, w której po jednej stronie było udko, po drugiej góra makaronu, a wszystko to z kawałkami wędzonej słoniny i ¶wieżej czerwonej papryki.

Druga przygoda wi±zała się z Hiszpani± i daniem o nazwie cocido (czytaj : kosido). Tam z kolei dostałem na talerzu „zwykły” rosół z makaronem, który w smaku okazał się być niezwykły. To była ambrozja po prostu. Od razu ja i znajomi zaczęli¶my dopytywać się Hiszpanów z czego jest ten rosół (podejrzewali¶my, że mięso pochodziło z jaki¶ specjalnych hodowli). Hiszpanie kazali poczekać na drugie danie, gdyż tam razem z ciecierzyc± podaje się mięsiwa z wywaru. Jakie to były mięsiwa? Ano takie : wołowina, drób, wieprzowina (boczek lub golonka), paprykowa kiełbasa chorizo (czytaj: czorizo) i kaszanka (niech się polska schowa).

No to jeszcze raz smacznego!

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 13:34:39
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Pięknie dziękuję, Czez! Jestem jeszcze przed obiadem, czuję ten zapach... Wypróbuję na pewno! :)
Nadchodzi jesienny czas słoty i chłodów. Wła¶nie patrzę za okno - u mnie leje! Rosół to najlepsza potrawa podczas każdej jesiennej wyprawy wędkarskiej. Dodaje motywacji i sił do dalszego machania wędziskiem, podnosi wędkarskie morale. ;)
Piszę to, uprzedzaj±c ewentualn± krytykę niby mało rybnego charakteru tego przepisu. :)



Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez pietruch dnia 17-09-2005 o godz. 14:02:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Kilkana¶cie razy jadłem w życiu rosół drobiowy....Nie skomentuje. Jednak kiedy¶ w Czechach miałem okazję je¶ć co¶ co niby jest rosołem. Kminek, kminek, kminek i jeszcze raz kminek :(.



Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 13:53:33
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Może jadłe¶ zupę kminkow±? W Czechach jest do¶ć popularna. Dodam tylko, że troszkę czasu zamieszkiwałem w Czechach i można tam sobie kminek obrzydzić do końca życia :( Powiem tylko tyle, że spożywanie chleba nie zaczynało się od krojenia, tylko oskrobywania go z kminku...


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez pietruch dnia 19-09-2005 o godz. 18:22:37
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
W Czechach byłem równy miesi±c. Tak to była zupa kminkowa. Jednak tak jak piszesz... kminkiem można się było obje¶ć do końca życia. Kotlety z kminkiem, chleb z kminkiem, zupa kminkowa, ziemniaki posypywane kminkiem, nawet w knedliczkach czułem kminek, jednak nie jestem pewien czy to nie było już poprostu przyzwyczajenie mego smaku....


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Exage dnia 17-09-2005 o godz. 14:14:28
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jestem po obiedzie ale rosół bym zmiescił jeszcze:-)



Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Bodzio dnia 17-09-2005 o godz. 15:23:10
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.talesofmagic.wp.pl/?c=1&u=341086570
Cez jak by miał ciebie zaprosić do domu by nie starczyło mu jedzenia w lodówce dla ciebie;-) :-) Przepisik ciekawy. Ale ja wolę tradycyjny rosół. Pozdrawiam Bodzio


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 14:45:29
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie stołowałem się w Hiszpańskich restauracjach ( spędziłem tam łacznie 5 tygodni ), ale napisałe¶ o jednej kiełbasce z Hiszpanii.
Razem z Rojem mieli¶my ochotę na jedn± chwilkę zmienić menu z ryb na co¶ innego. Zobaczyłem w markecie ( po długich poszukiwaniach ) co¶ co przypominało nasze kiełbaski. Była trochę zbyt czerwona, ale można to wytłumaczyć większ± ilo¶ci± w niej papryki. Czyżby to była ta ''chorizo'' ?
Będ±c odpowiedzialnym za kulinariny stół ( sami sobie wszystko gotowali¶my ), postanowiłem zrobić kiełbasę w sosie cebulowym ( serwowane już na jednym zlocie - Włodek, Munio, Karpiarz - potwierdz± ) made in Old_rysiu. Wszystko byłoby ok do momentu, kiedy spróbowałem tej kiełbaski. To było nie do zjedzenia :-(
Wspólnie z Rojem postanowili¶my wywalić kiełbasę do kosza. Został nam sos, który niczym nie odbiegał w smaku od tradycyjnego polskiego.
Piszesz o kaszance hiszpańskiej. My¶lę, że mieli¶my szczę¶cie, że nie trafili¶my na ni± :-)
Korzystaj±c z okazji, że dania na naszym portalu s± czytane przez większe grono userów, dam radę tym, którzy wła¶nie wybieraj± się do Hiszpanii na ryby. Zabierzcie ze sob± z Polski herbatę !!! Najgrubszy portfel nie znajdzie w Hiszpanii normalnej herbaty. Tam tylko Pompadur - 10 różnych rodzajów. Niestety, wszystkie o zapachu myszy :-(



Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 17-09-2005 o godz. 15:02:39
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tutaj zgadzam sie z Oldim - hiszpanskie kielbasy sa niezjadliwe - kiedys wybralem parowki ktore naprawde przypominaly ksztaltem a nawet kolorem nasze - fisako - nie do przelkniecia. Naturalnie ze zabieramy jedzenie , herbate i kawe jak zwykle zreszta Oldi ze soba.


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 18:40:34
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
Hm! A z czego te kiełbasy były robione? Na corridzie czasem ginie tłusty byk a czasem żylasty torreador... :)


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 15:54:05
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czez jest młodym człowiekiem, który potrafi zasmakować róznych kuchni ¶wiata. My tradycjonali¶ci, którzy z racji wieku mamy zakodowane smaki, takie orientalne i zupełnie inne smaki nie przekonywuj± nas. Być może nasz kolega Czez polubił nawet hiszpańsk± herbatkę. Ja mogę tylko go podziwiać.


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 18:35:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl
My¶lę, Oldi, że¶ nie znalazł sposobu na wypicie i zjedzenie tamtych wiktuałów. Patrz±c prosto w czarne oczy gor±cej Hiszpanki, żaden chłop i tak nie wie co tam je, co pije...


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:44:57
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Hiszpanki szpetne s± i basta! Jak zobaczyłem jak±¶ ładn± dziewczynę, to zaraz okazywało się, że to Polska, albo Rosjanka :-) Zreszt± najlepiej niekłamany urok hiszpanek dostrzec na tamtejszych pigalakach....tyle to ja nie byłem w stanie wypić...


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:47:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dziękuję za komplement :-) S± jeszcze na tym ¶wiecie prawdziwi gentelmani, którzy nawet 39-letniego faceta, potrafi± okre¶lić mianem "młodego człowieka"....


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 11:47:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
No i prosze na co mi przyszlo!:-),stawac w obronie hiszpanskiej kielbasy!A jednak.Nie znam wielu hiszpanskich "specjalow"ale"Chorizo"znam i bardzo mi smakuje!Oczywiscie nie na goraco!!!:-)."Zaczolem sie"z Chorizo juz na poczatku pobytu we Francji.Obok wedzonych szynek czy salami jest bardzo dobrym dodatkiem do "aperitive".Smakuje w roznych klimatach(juz sprawdzalem)ale warunek jest zawsze ten sam.Przed obiadem, szklaneczka dobrego alkoholu!!!Whisky,Rum z tonikiem i cytryna badz Pastis(do niego tez sie przekonalem)i owe trunki przegryzamy w/w.Alkohol jak wiadomo zaostrza apetyt a przekaski w postaci przeroznych wedlin innych wyrobow miesiarskich lagodnie tonuja nasz zapal na danie glowne.Tak wiec Chorizo ma swoje zastosowanie :-)))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 18-09-2005 o godz. 19:22:40
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Robercie, może te chorizo należało je¶ć tylko na zimno. Powiedz mi zatem, czy znajdziesz w Hiszpanii taki wyrób jak nasza normalna kiełbasa, któr± można podać na gor±co?


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 19:46:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Oooo nie Rysiu!Tu w zadna polemike nie dam sie wciagnac!:-))).Sa miliony roznych dobrych wyrobow,moze byc szynka wedzona a la provançale od gorali z alp....Jednak Polska kielbasa nie ma konkurecji w calym kulinarnym swiecie!!!!Pewnie nie wiesz(ale sie domyslasz)ze na naszym swiatecznym stole(moze to i grzech :-))),najpierw znaczy sie ja znakiem krzyza a dopiero pozniej z namaszczeniem rozkoszuje smakiem :-))).Dodatkiem moze byc tylko chleb.Kiedy juz poznam smak delicji...to moge sie napic:-))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:34:19
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Oldi! Zacznijmy od tego, że do końca nie jeste¶ przekonany czy to było chorizo, czy też nie :-) choć opis (jest to kiełbasa paprykowa) wskazuje, że tak. Druga kwestia jest taka, że polska ¶l±ska też może być wstrętna jeżeli masarnia jest do d...;-)
Trzecia kwestia - chorizo jadałem tylko na gor±co np. smażone na oliwie, w gulaszu z czarnej fasoli z selerem naciowym, boczkiem i cebul± (co¶ a la "nasza" fasolka po bretońsku) oraz cocido. Nie mam zamiaru wygłaszać tu achów i ochów na temat chorizo, lecz nalezy powiedzieć, że jest do dobra kiełbasa, inna niż polskie :-)
Powiem natomiast jeszcze raz! Polska kaszanka niech się baaardzo głęboko schowa :-)


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 24-09-2005 o godz. 13:40:18
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Ot!! Sierota ze mnie, toc chorizo w co drugiej pizzy podaja,a ja tu herezje sieje ze na zimno ja trzeba.
Co prawda w calosci na goraco jeszcze nie jadlem:-)


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Esox dnia 19-09-2005 o godz. 17:11:20
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Hmmm - a może lepiej by smakowała, gdyby to była kiełbaska "made by Old_Rysiu" a nie "made in Old_Rysiu". Kiełbaska wyprodukowana w Old_Rysiu - jakkolwiek ciekawie to brzmi - jawi się jednak daniem zbyt egzotycznym... :)))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 16:03:12
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Przyszedł czas na rosół.
Nie bardzo wiem dlaczego w dzisiejszych czasach rosołem nazywaja różne męty ( czytaj brak klaru ).
Wieprzowina do rosołu - powiedz to ¶p mojej mamie. Powiedz to mojej żonie ( nauki kulinarne mojej mamy ). Dlaczego? Wieprzowina zawsze bedzie robiła wywar mętnym. Tylko drób z wołowin± daje gwarancję na czysty klar. Stawiam kistę piwa na jako¶ć klaru, je¶li Twój rosół z wieprzowin± bedzie bardziej czysty.
No ale skoro mowa o tym, że rosół to nie znaczy klar, to mamy już rosół z ryby ( zupełnie możliwe, że ucha to też rosół ), rosół wegetariański - na bazie kalafiora i szpoaragowej fasolki, rosół z buraczków :-) , idĽmy dalej...rosół z grochu :-) i tak krok po kroku, dojdziemy, że wła¶ciwie pure ziemniaczane - to też rosół, ale woda odparowała :-) .
Dzisiaj mam na obiad rosół grzybowy. Nie dodaję do niego makarony a tylko krojone ziemniaczki. Mój rosół bedzie zalany ¶mietan± :-)



Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 13:38:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Rysiu!To nie rosol tylko grzybowa??Nic nie rozumiem,a szczegolnie rosolu z ziemniakami i smietana??:-)).Zaczne nazywac wszystkie zupy wywarami:-)ale brzydka nazwa.Przybliz mi prosze ten talerz bo nic nie kumam:-))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 18-09-2005 o godz. 19:15:35
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Robercie. To tylko taka aluzja do niby to ich rosołów. Dla mnie rosół to rosół. Ale skoro inni nazywaja rosołem zupy inne, to dlaczego ja nie mam i¶ć dalej :-) Takim oto sposobem, rosołem zrobiłem grochówkę , zupę grzybow± a nawet jak zauważyłe¶ - ziemniaki pure :-)


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 19:33:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
No to Rysiu uratowales moja wiare w te pyszna zupe:-)).Swoja droga, jak ja dawno nie jadlem rosolu,a pomyslec ze kiedys nalezalo to do niedzielnej tradycji:-).Coz, czasy sie zmieniaja jak menu w kiepskiej knajpie...Na emeryturze bede sie bawil w wedkarzo-kucharza:-))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Docio (info@ssg.pl) dnia 18-09-2005 o godz. 23:28:08
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jaka¶ aluzja? He, he, he :))) Ten rosół tak na mnie podziałał, że zrobiłem sobie dzisiaj wieczorem pizzę :))) Proste ciasto, niewyszukane za to wierzch jak dla mnie rozpustny. A tak swoj± drog±, ma kto¶ jaki¶ naprawdę prosty i niewyszukany przepis na dobry sos podkładowy na wierzch?


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 09:06:42
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Yhyyy...ma kto¶ :-) Na oliwie podsmaż drobno posiekan± lub start± cebulkę. Gdy już się zeszkli dodaj z±bki czosnku przeci¶nięte przez praskę. Posmaż chwilkę i wlej przecier pomidorowy(przecier nie koncentrat). Gotuj do zgęstnienia. Przypraw sol±, ¶wieżo zmielonym pieprzem, bazyli± i oregano. Może postać w lodówce w słoiku ca. tydzień, albo poprzekładaj do plastikowych pojemniczków i wstaw do zamrażarki. Prostszego przepisu nie znam ;-)


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Docio (info@ssg.pl) dnia 19-09-2005 o godz. 09:21:51
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dzięki :)))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:49:35
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wywróciłe¶ temat do góry nogami, ale ...alles klar...;-)))


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 24-09-2005 o godz. 13:32:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Alles klar? To przeciez jak w rosole...musi byc!!!Jedno czego w rosole nie lubie(na talerzu) to plawiacej sie tam dlugowlosej pory:-))).Ile sztuki trzeba by ja wyloic!!!


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez sacha dnia 17-09-2005 o godz. 19:14:41
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dawno temu przez ok.miesi±c mieszkałem obok
Chinatown w Toronto.Jako że nie chciało mi się gotować(żona nr.2 była jeszcze w Polsce),na dodatek nie opłaciło się,taniej było chadzać po knajpkach.I wła¶nie tam po raz pierwszy jadłem
wietnamski rosół.Byłem głodny jak diabli a że były trzy rozmiary talerza(small,medium i large)kazałem sobie large.Okazało się że taki talerz to jest niewiele mniejszy od miski do prania,co¶ tak pewnie około 3-4 litrów.I wła¶nie podawano ten rosół z
grubym szczypiorem i cytryn±.Do tego na talerzyku obok podawano gał±zkę mięty z któr± nie bardzo wiedziałem co zrobić,Azjaci mieszali kilka razy t± gał±zk± rosół i oblizywali j±.Byłem jedynym białym w tej knajpce bo nie był to elegancki lokal ale knajpka a w zasadzie jadłodalnia dla swoich.
Nasz Sanepid by j± zamkn±ł za sam wygl±d i za zachowanie go¶ć(mog± się trafić wrażliwi więc nie będę opisywał co robi± Azjaci w swoim towarzystwie).Zaręczam jednak że takich zup,takiej kaczki po pekińsku,chow-main czy krewetek nie dostało się w najelegantszych restauracjach.Ale wracaj±c do rosołu:
Pływału w nim plastry wołowiny w jaki¶ sposób chyba peklowanej i sprasowanej,wygl±dało to jak plastry cienko krojonego boczku,taki plaster mial 20-30cm a do tego pół metrowy makaron ryżowy.
Zauważyłem że Azjaci dorzucaj± do tej zupy trochę jakiej¶ br±zowej pasty.Na wsiej słucz najpierw leciutko zaczerpn±łem tego towaru i spróbowałem co to jest,okazało się że jest to .....
sos ¶liwkowy.(jest u nas do kupienia ale było to zbliżone smakiem i konsystencj± do powideł ¶liwkowych firmy Materne).Rosołek doprawiony mięt±,szczypiorem,cytryn± i powidłami był super,
pozostał jeden problem jak go zje¶ć pałeczkami???
Na pałeczki nijak nie idzie nadziać pasów mięsa czy
makaronu,podpatrzyłem Azjatów.Łyżeczkę(wielko¶ć do herbaty i głębok± jak szpadel)trzymali w lewy ręku a w prawym pałeczki,wkładali łyżeczkę na dno michy,pałeczki opierali w łyżeczce i nawijali
mięso i makaron.NIe wszystko naraz im się mie¶ciło do ust więc ws

Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...



Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:54:48
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Darek, najprawdopodobniej jadłe¶ sztandarow± zupę wietnamsk± o nazwie Fo :-)


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez minkof dnia 20-09-2005 o godz. 21:31:33
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Sa i w Wawie takie jadlodajnie. Ciezko w nich nawet w naszym jezyku cokolwiek zamowic. Bywalem, jadalem:) Pobuchtuj na Jarmarku Europa. Jeszcze jedno, w Kanadzie na wszystko co ma skosne oczy mowia Chinczyk?


]


Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1)
przez sacha dnia 24-09-2005 o godz. 20:53:03
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nie,w zasadzie można Chińczyka od Wietnamczyka odróżnić jak się z nimi trochę pobędzie ale generalnie mówi się Asian.O tych barach wiem bo mieszkam obok i zdarzyło mi się jadać ale to jednak nie to samo chociaż dużo bliższe ni± w restauracjach w centrum.


]

Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.15 sekund :: Zapytania do SQL: 176