Ulubion± temperatur± dla siei jest 15-19°C, pstr±ga potokowego 9-17°C, karpia 25-30°C, karasia 27°C, płoci 8-15°C.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 548
Zalogowani 0
Wszyscy 548
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć
morza tak wpływa
:hihi ...(500113) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(500113) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(500113) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500113) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500113) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500113) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(500113) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(500113) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(500113) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(500113) Apr 03, @ 10:34:12
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Rosół Czeza dla Sazana
Opublikował 17-09-2005 o godz. 13:10:00 Monk |
Czez napisał
Na skutek dynamicznego przej¶cia od nocnych połowów leszcza, do całodobowych połowów łyżk± w talerzu, zostałem sprowokowany do opublikowania swojego przepisu na zupę, któr± przy odrobinie dobrej woli można okre¶lić rosołem.
Pozwolę sobie pozostać przy zdaniu, że rosół jest zup± „czyst±”, choć oczywi¶cie nie ¶miem negować zdania Docia i Sazana o cebulce i grzybkach w rosole.
Przepis, który za chwilę podam jest kompilacj± moich gustów kulinarnych, naznaczonych swego czasu bardzo głęboko miło¶ci± do kuchni orientalnej.
Podstawowa wersja mojego przepisu, któr± robię dla moich pociech, to wywar z korpusu kurczaka, indyczych szyjek i wieprzowych żeberek z włoszczyzn±, przyprawiony sol±, białym pieprzem, sosem sojowym i imbirem. Składniki mięsne padaj± tu moim łupem tzn. z lubo¶ci± je obgryzam (szyjki), za¶ żeberka - jeszcze gor±ce - spożywam z musztard± sarepsk± i ¶wież± bułeczk±. Dzieciarnia dostaje na talerzu „czysty” rosół z makaronem.
PrzejdĽmy jednak do wersji, któr± sam uwielbiam i przygotowuję najchętniej.
Składniki:
- spory kawałek wędzonych żeberek wieprzowych,
- udko lub kilka skrzydełek kurczaka,
- skrzydło i szyja indyka,
- włoszczyzna,
- przyprawy: sól, pieprz biały ¶wieżo mielony, imbir (korzeń lub sproszkowany), sos sojowy jasny
- kilka grubszych plastrów cytryny ze skórk±,
- drobno posiekany szczypior,
- grzyby chińskie (mun – 3 szt) - zalane uprzednio wrz±tkiem i pokrojone w zapałkę,
- makaron.
Przygotowanie:
Składniki mięsne wkładamy do garnka i zalewamy zimn± wod±. Ustawiamy na niewielkim ogniu i kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy włoszczyznę. Przyprawiamy pieprzem i sol±. Jeżeli używamy imbiru w korzeniu, to razem z włoszczyzn± dodajemy kilka plasterków. Gotujemy wszystko do miękko¶ci tj. ok. 2 godzin.
Gdy wszystkie składniki s± już mięciutkie włoszczyznę z imbirem wyrzucamy z wywaru, za¶ składniki mięsne obieramy z ko¶ci, a mięso kroimy na niewielkie kawałki np. w kostkę.
Do wywaru wrzucamy grzyby i pokrojone mięso, a następnie doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i imbirem (o ile używamy imbiru w proszku). Gotujemy jeszcze 10 minut.
Na każdym talerzu kładziemy plaster cytryny, na nim makaron i cało¶ć zalewamy wywarem z mięsem i grzybkami. Na koniec posypujemy zupę szczypiorkiem.Smacznego!
Teraz jeszcze słów kilka o rosołach, a szczególnie wieprzowinie w rosole. Przez wiele lat żyłem nie tylko w przekonaniu, że rosół to zupa „czysta” (zreszt± dla mnie tylko tak± można nazwać rosołem), ale też zupełnie nie wyobrażałem sobie udziału wieprzowiny w rosołowym wywarze. Pierwsze zaskoczenie przeżyłem na Węgrzech, gdzie po zamówieniu rosołu (byłem z koleg± ungaryst±, więc o żadnych przekłamaniach językowych mowy nie było) dostałem michę zupy, w której po jednej stronie było udko, po drugiej góra makaronu, a wszystko to z kawałkami wędzonej słoniny i ¶wieżej czerwonej papryki.
Druga przygoda wi±zała się z Hiszpani± i daniem o nazwie cocido (czytaj : kosido). Tam z kolei dostałem na talerzu „zwykły” rosół z makaronem, który w smaku okazał się być niezwykły. To była ambrozja po prostu. Od razu ja i znajomi zaczęli¶my dopytywać się Hiszpanów z czego jest ten rosół (podejrzewali¶my, że mięso pochodziło z jaki¶ specjalnych hodowli). Hiszpanie kazali poczekać na drugie danie, gdyż tam razem z ciecierzyc± podaje się mięsiwa z wywaru. Jakie to były mięsiwa? Ano takie : wołowina, drób, wieprzowina (boczek lub golonka), paprykowa kiełbasa chorizo (czytaj: czorizo) i kaszanka (niech się polska schowa).
No to jeszcze raz smacznego!
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 13:34:39 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | Pięknie dziękuję, Czez! Jestem jeszcze przed obiadem, czuję ten zapach... Wypróbuję na pewno! :)
Nadchodzi jesienny czas słoty i chłodów. Wła¶nie patrzę za okno - u mnie leje! Rosół to najlepsza potrawa podczas każdej jesiennej wyprawy wędkarskiej. Dodaje motywacji i sił do dalszego machania wędziskiem, podnosi wędkarskie morale. ;)
Piszę to, uprzedzaj±c ewentualn± krytykę niby mało rybnego charakteru tego przepisu. :)
|
|
|
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez pietruch dnia 17-09-2005 o godz. 14:02:25 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Kilkana¶cie razy jadłem w życiu rosół drobiowy....Nie skomentuje. Jednak kiedy¶ w Czechach miałem okazję je¶ć co¶ co niby jest rosołem. Kminek, kminek, kminek i jeszcze raz kminek :(. |
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 13:53:33 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Może jadłe¶ zupę kminkow±? W Czechach jest do¶ć popularna. Dodam tylko, że troszkę czasu zamieszkiwałem w Czechach i można tam sobie kminek obrzydzić do końca życia :( Powiem tylko tyle, że spożywanie chleba nie zaczynało się od krojenia, tylko oskrobywania go z kminku... |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez pietruch dnia 19-09-2005 o godz. 18:22:37 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | W Czechach byłem równy miesi±c. Tak to była zupa kminkowa. Jednak tak jak piszesz... kminkiem można się było obje¶ć do końca życia. Kotlety z kminkiem, chleb z kminkiem, zupa kminkowa, ziemniaki posypywane kminkiem, nawet w knedliczkach czułem kminek, jednak nie jestem pewien czy to nie było już poprostu przyzwyczajenie mego smaku.... |
]
|
|
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 14:45:29 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie stołowałem się w Hiszpańskich restauracjach ( spędziłem tam łacznie 5 tygodni ), ale napisałe¶ o jednej kiełbasce z Hiszpanii.
Razem z Rojem mieli¶my ochotę na jedn± chwilkę zmienić menu z ryb na co¶ innego. Zobaczyłem w markecie ( po długich poszukiwaniach ) co¶ co przypominało nasze kiełbaski. Była trochę zbyt czerwona, ale można to wytłumaczyć większ± ilo¶ci± w niej papryki. Czyżby to była ta ''chorizo'' ?
Będ±c odpowiedzialnym za kulinariny stół ( sami sobie wszystko gotowali¶my ), postanowiłem zrobić kiełbasę w sosie cebulowym ( serwowane już na jednym zlocie - Włodek, Munio, Karpiarz - potwierdz± ) made in Old_rysiu. Wszystko byłoby ok do momentu, kiedy spróbowałem tej kiełbaski. To było nie do zjedzenia :-(
Wspólnie z Rojem postanowili¶my wywalić kiełbasę do kosza. Został nam sos, który niczym nie odbiegał w smaku od tradycyjnego polskiego.
Piszesz o kaszance hiszpańskiej. My¶lę, że mieli¶my szczę¶cie, że nie trafili¶my na ni± :-)
Korzystaj±c z okazji, że dania na naszym portalu s± czytane przez większe grono userów, dam radę tym, którzy wła¶nie wybieraj± się do Hiszpanii na ryby. Zabierzcie ze sob± z Polski herbatę !!! Najgrubszy portfel nie znajdzie w Hiszpanii normalnej herbaty. Tam tylko Pompadur - 10 różnych rodzajów. Niestety, wszystkie o zapachu myszy :-( |
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Karpiarz (karpiarz@arcor.de) dnia 17-09-2005 o godz. 15:02:39 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Tutaj zgadzam sie z Oldim - hiszpanskie kielbasy sa niezjadliwe - kiedys wybralem parowki ktore naprawde przypominaly ksztaltem a nawet kolorem nasze - fisako - nie do przelkniecia. Naturalnie ze zabieramy jedzenie , herbate i kawe jak zwykle zreszta Oldi ze soba. |
]
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 15:54:05 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Czez jest młodym człowiekiem, który potrafi zasmakować róznych kuchni ¶wiata. My tradycjonali¶ci, którzy z racji wieku mamy zakodowane smaki, takie orientalne i zupełnie inne smaki nie przekonywuj± nas. Być może nasz kolega Czez polubił nawet hiszpańsk± herbatkę. Ja mogę tylko go podziwiać. |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 18:35:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | My¶lę, Oldi, że¶ nie znalazł sposobu na wypicie i zjedzenie tamtych wiktuałów. Patrz±c prosto w czarne oczy gor±cej Hiszpanki, żaden chłop i tak nie wie co tam je, co pije... |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:44:57 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Hiszpanki szpetne s± i basta! Jak zobaczyłem jak±¶ ładn± dziewczynę, to zaraz okazywało się, że to Polska, albo Rosjanka :-) Zreszt± najlepiej niekłamany urok hiszpanek dostrzec na tamtejszych pigalakach....tyle to ja nie byłem w stanie wypić... |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:47:40 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dziękuję za komplement :-) S± jeszcze na tym ¶wiecie prawdziwi gentelmani, którzy nawet 39-letniego faceta, potrafi± okre¶lić mianem "młodego człowieka".... |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 11:47:54 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | No i prosze na co mi przyszlo!:-),stawac w obronie hiszpanskiej kielbasy!A jednak.Nie znam wielu hiszpanskich "specjalow"ale"Chorizo"znam i bardzo mi smakuje!Oczywiscie nie na goraco!!!:-)."Zaczolem sie"z Chorizo juz na poczatku pobytu we Francji.Obok wedzonych szynek czy salami jest bardzo dobrym dodatkiem do "aperitive".Smakuje w roznych klimatach(juz sprawdzalem)ale warunek jest zawsze ten sam.Przed obiadem, szklaneczka dobrego alkoholu!!!Whisky,Rum z tonikiem i cytryna badz Pastis(do niego tez sie przekonalem)i owe trunki przegryzamy w/w.Alkohol jak wiadomo zaostrza apetyt a przekaski w postaci przeroznych wedlin innych wyrobow miesiarskich lagodnie tonuja nasz zapal na danie glowne.Tak wiec Chorizo ma swoje zastosowanie :-))) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 18-09-2005 o godz. 19:22:40 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Robercie, może te chorizo należało je¶ć tylko na zimno. Powiedz mi zatem, czy znajdziesz w Hiszpanii taki wyrób jak nasza normalna kiełbasa, któr± można podać na gor±co? |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 19:46:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Oooo nie Rysiu!Tu w zadna polemike nie dam sie wciagnac!:-))).Sa miliony roznych dobrych wyrobow,moze byc szynka wedzona a la provançale od gorali z alp....Jednak Polska kielbasa nie ma konkurecji w calym kulinarnym swiecie!!!!Pewnie nie wiesz(ale sie domyslasz)ze na naszym swiatecznym stole(moze to i grzech :-))),najpierw znaczy sie ja znakiem krzyza a dopiero pozniej z namaszczeniem rozkoszuje smakiem :-))).Dodatkiem moze byc tylko chleb.Kiedy juz poznam smak delicji...to moge sie napic:-)) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:34:19 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Oldi! Zacznijmy od tego, że do końca nie jeste¶ przekonany czy to było chorizo, czy też nie :-) choć opis (jest to kiełbasa paprykowa) wskazuje, że tak. Druga kwestia jest taka, że polska ¶l±ska też może być wstrętna jeżeli masarnia jest do d...;-)
Trzecia kwestia - chorizo jadałem tylko na gor±co np. smażone na oliwie, w gulaszu z czarnej fasoli z selerem naciowym, boczkiem i cebul± (co¶ a la "nasza" fasolka po bretońsku) oraz cocido. Nie mam zamiaru wygłaszać tu achów i ochów na temat chorizo, lecz nalezy powiedzieć, że jest do dobra kiełbasa, inna niż polskie :-)
Powiem natomiast jeszcze raz! Polska kaszanka niech się baaardzo głęboko schowa :-) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 24-09-2005 o godz. 13:40:18 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ot!! Sierota ze mnie, toc chorizo w co drugiej pizzy podaja,a ja tu herezje sieje ze na zimno ja trzeba.
Co prawda w calosci na goraco jeszcze nie jadlem:-) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Esox dnia 19-09-2005 o godz. 17:11:20 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Hmmm - a może lepiej by smakowała, gdyby to była kiełbaska "made by Old_Rysiu" a nie "made in Old_Rysiu". Kiełbaska wyprodukowana w Old_Rysiu - jakkolwiek ciekawie to brzmi - jawi się jednak daniem zbyt egzotycznym... :))) |
]
|
|
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 17-09-2005 o godz. 16:03:12 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Przyszedł czas na rosół.
Nie bardzo wiem dlaczego w dzisiejszych czasach rosołem nazywaja różne męty ( czytaj brak klaru ).
Wieprzowina do rosołu - powiedz to ¶p mojej mamie. Powiedz to mojej żonie ( nauki kulinarne mojej mamy ). Dlaczego? Wieprzowina zawsze bedzie robiła wywar mętnym. Tylko drób z wołowin± daje gwarancję na czysty klar. Stawiam kistę piwa na jako¶ć klaru, je¶li Twój rosół z wieprzowin± bedzie bardziej czysty.
No ale skoro mowa o tym, że rosół to nie znaczy klar, to mamy już rosół z ryby ( zupełnie możliwe, że ucha to też rosół ), rosół wegetariański - na bazie kalafiora i szpoaragowej fasolki, rosół z buraczków :-) , idĽmy dalej...rosół z grochu :-) i tak krok po kroku, dojdziemy, że wła¶ciwie pure ziemniaczane - to też rosół, ale woda odparowała :-) .
Dzisiaj mam na obiad rosół grzybowy. Nie dodaję do niego makarony a tylko krojone ziemniaczki. Mój rosół bedzie zalany ¶mietan± :-) |
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 13:38:03 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Rysiu!To nie rosol tylko grzybowa??Nic nie rozumiem,a szczegolnie rosolu z ziemniakami i smietana??:-)).Zaczne nazywac wszystkie zupy wywarami:-)ale brzydka nazwa.Przybliz mi prosze ten talerz bo nic nie kumam:-)) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@wedkarskie.pl) dnia 18-09-2005 o godz. 19:15:35 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Robercie. To tylko taka aluzja do niby to ich rosołów. Dla mnie rosół to rosół. Ale skoro inni nazywaja rosołem zupy inne, to dlaczego ja nie mam i¶ć dalej :-) Takim oto sposobem, rosołem zrobiłem grochówkę , zupę grzybow± a nawet jak zauważyłe¶ - ziemniaki pure :-) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 18-09-2005 o godz. 19:33:25 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | No to Rysiu uratowales moja wiare w te pyszna zupe:-)).Swoja droga, jak ja dawno nie jadlem rosolu,a pomyslec ze kiedys nalezalo to do niedzielnej tradycji:-).Coz, czasy sie zmieniaja jak menu w kiepskiej knajpie...Na emeryturze bede sie bawil w wedkarzo-kucharza:-)) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Docio (info@ssg.pl) dnia 18-09-2005 o godz. 23:28:08 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jaka¶ aluzja? He, he, he :))) Ten rosół tak na mnie podziałał, że zrobiłem sobie dzisiaj wieczorem pizzę :))) Proste ciasto, niewyszukane za to wierzch jak dla mnie rozpustny. A tak swoj± drog±, ma kto¶ jaki¶ naprawdę prosty i niewyszukany przepis na dobry sos podkładowy na wierzch? |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 09:06:42 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Yhyyy...ma kto¶ :-) Na oliwie podsmaż drobno posiekan± lub start± cebulkę. Gdy już się zeszkli dodaj z±bki czosnku przeci¶nięte przez praskę. Posmaż chwilkę i wlej przecier pomidorowy(przecier nie koncentrat). Gotuj do zgęstnienia. Przypraw sol±, ¶wieżo zmielonym pieprzem, bazyli± i oregano. Może postać w lodówce w słoiku ca. tydzień, albo poprzekładaj do plastikowych pojemniczków i wstaw do zamrażarki. Prostszego przepisu nie znam ;-) |
]
]
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez robert67 (szczupak67@msn.com) dnia 24-09-2005 o godz. 13:32:27 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Alles klar? To przeciez jak w rosole...musi byc!!!Jedno czego w rosole nie lubie(na talerzu) to plawiacej sie tam dlugowlosej pory:-))).Ile sztuki trzeba by ja wyloic!!! |
]
|
|
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez sacha dnia 17-09-2005 o godz. 19:14:41 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dawno temu przez ok.miesi±c mieszkałem obok
Chinatown w Toronto.Jako że nie chciało mi się gotować(żona nr.2 była jeszcze w Polsce),na dodatek nie opłaciło się,taniej było chadzać po knajpkach.I wła¶nie tam po raz pierwszy jadłem
wietnamski rosół.Byłem głodny jak diabli a że były trzy rozmiary talerza(small,medium i large)kazałem sobie large.Okazało się że taki talerz to jest niewiele mniejszy od miski do prania,co¶ tak pewnie około 3-4 litrów.I wła¶nie podawano ten rosół z
grubym szczypiorem i cytryn±.Do tego na talerzyku obok podawano gał±zkę mięty z któr± nie bardzo wiedziałem co zrobić,Azjaci mieszali kilka razy t± gał±zk± rosół i oblizywali j±.Byłem jedynym białym w tej knajpce bo nie był to elegancki lokal ale knajpka a w zasadzie jadłodalnia dla swoich.
Nasz Sanepid by j± zamkn±ł za sam wygl±d i za zachowanie go¶ć(mog± się trafić wrażliwi więc nie będę opisywał co robi± Azjaci w swoim towarzystwie).Zaręczam jednak że takich zup,takiej kaczki po pekińsku,chow-main czy krewetek nie dostało się w najelegantszych restauracjach.Ale wracaj±c do rosołu:
Pływału w nim plastry wołowiny w jaki¶ sposób chyba peklowanej i sprasowanej,wygl±dało to jak plastry cienko krojonego boczku,taki plaster mial 20-30cm a do tego pół metrowy makaron ryżowy.
Zauważyłem że Azjaci dorzucaj± do tej zupy trochę jakiej¶ br±zowej pasty.Na wsiej słucz najpierw leciutko zaczerpn±łem tego towaru i spróbowałem co to jest,okazało się że jest to .....
sos ¶liwkowy.(jest u nas do kupienia ale było to zbliżone smakiem i konsystencj± do powideł ¶liwkowych firmy Materne).Rosołek doprawiony mięt±,szczypiorem,cytryn± i powidłami był super,
pozostał jeden problem jak go zje¶ć pałeczkami???
Na pałeczki nijak nie idzie nadziać pasów mięsa czy
makaronu,podpatrzyłem Azjatów.Łyżeczkę(wielko¶ć do herbaty i głębok± jak szpadel)trzymali w lewy ręku a w prawym pałeczki,wkładali łyżeczkę na dno michy,pałeczki opierali w łyżeczce i nawijali
mięso i makaron.NIe wszystko naraz im się mie¶ciło do ust więc ws
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza... |
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez Czez dnia 19-09-2005 o godz. 08:54:48 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Darek, najprawdopodobniej jadłe¶ sztandarow± zupę wietnamsk± o nazwie Fo :-) |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez minkof dnia 20-09-2005 o godz. 21:31:33 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Sa i w Wawie takie jadlodajnie. Ciezko w nich nawet w naszym jezyku cokolwiek zamowic. Bywalem, jadalem:) Pobuchtuj na Jarmarku Europa. Jeszcze jedno, w Kanadzie na wszystko co ma skosne oczy mowia Chinczyk? |
]
Re: Rosół Czeza dla Sazana (Wynik: 1) przez sacha dnia 24-09-2005 o godz. 20:53:03 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Nie,w zasadzie można Chińczyka od Wietnamczyka odróżnić jak się z nimi trochę pobędzie ale generalnie mówi się Asian.O tych barach wiem bo mieszkam obok i zdarzyło mi się jadać ale to jednak nie to samo chociaż dużo bliższe ni± w restauracjach w centrum. |
]
|
|
|