BOLEŃ:
- Rekord Polski - 8,05 kg
- Złoty medal - od 5,00kg
- Srebrny medal - od 4,00 kg
- Br±zowy medal - od 3,00 kg
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 398
Zalogowani 0
Wszyscy 398
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
krzysztofCz: Dla
zainteresowanych...
belony już s± :hihi ...(61728) May 06, @ 14:00:14
krzysztofCz: Bo na mnie blisko¶ć
morza tak wpływa
:hihi ...(513749) Apr 28, @ 11:30:49
dzas: widocznie emeryci z
mojego otoczenia s±
jacy¶ zużyci, nie to
co K ...(513749) Apr 26, @ 18:57:18
krzysztofCz: Kamil... bo Dż±sik nie
wie co emeryci lubi±
najbardziej (i mog± ...(513749) Apr 26, @ 16:41:35
Tiur:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513749) Apr 26, @ 00:02:06
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513749) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513749) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(513749) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(513749) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(513749) Apr 03, @ 15:57:03
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Proste i aromatyczne zupy rybne
Opublikował 03-01-2006 o godz. 08:00:00 Monk |
Czez napisał
Zima to okres, w którym z dań rybnych na gor±co najchętniej spożywam zupy rybne. Nie zawsze mam jednak czas i ochotę na przygotowywanie skomplikowanych zup, tym bardziej, je¶li wi±ż± się z konieczno¶ci± uprzedniego długotrwałego gotowania bulionu rybnego (tzw. smaku).
Tym razem podaję zatem przepisy na dwie niezwykle proste zupy rybne, do których składniki dostaniecie w każdym sklepie spożywczym.
Zupa I
Składniki:
- 60 dkg mielonych filetów z ryb morskich (szczególnie polecam pangę lub rybę ma¶lan±)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 4 posiekane z±bki czosnku
- bulion warzywny lub drobiowy
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, li¶cie laurowe, ¶wieża natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Do rondla, na rozgrzan± oliwę wrzucamy rybę i czosnek. Smażymy ok. 2-3 minuty.
2. Do ryby dodajemy puszkę pomidorów w kawałkach i przyprawy (z wyj±tkiem natki) i dusimy ok. 15 minut pod przykryciem.
3. Cało¶ć podlewamy bulionem (tak, aby zupa była do¶ć gęsta), dodajemy natkę, sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5-10 minut, na niewielkim ogniu. Gotowe.
Zupa II
Składniki :
- 60 dkg pokrojonych w grub± kostkę filetów z ryb morskich (polecam j.w.)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 posiekane z±bki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego, mała marchew i pietruszka, kawałek pora – pokrojone w kostkę
- bulion drobiowy lub woda przegotowana
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra, li¶cie laurowe, ¶wieży koperek.
Przygotowanie:
1. Do rondla, na rozgrzan± oliwę wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż zacznie się szklić, potem dodajemy czosnek, warzywa i li¶cie laurowe i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 min. Cało¶ć podlewamy niewielk± ilo¶ci± wody i dusimy pod przykryciem 10 minut.
2. Do warzyw dodajemy pomidory i przyprawy (bez koperku). Dusimy pod przykryciem jeszcze 15 minut.
3. Zestawiamy rondel z gazu i usuwamy li¶cie laurowe. Teraz mamy dwie możliwo¶ci. Wszystkie warzywa w rondlu możemy utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować je przy użyciu robota kuchennego. Jeżeli korzystamy z robota, zawarto¶ć rondla należy uprzednio przestudzić.
4. Zmiksowane lub utłuczone warzywa podlewamy bulionem lub wod± i gotujemy jeszcze 10 minut.
5. Do wywaru dodajemy ryby i na bardzo małym ogniu gotujemy kolejne 10 minut.
6. Cało¶ć przyprawiamy koperkiem, sokiem z cytryny i (o ile zupa jest zbyt mało pikantna lub słona) pozostałymi przyprawami.
Gotowe.
Co do tego podać?
Przygotowane w przedstawiony sposób zupy same w sobie s± do¶ć gęste, co jednak nie oznacza, że nie można do nich podawać np. makaronu (polecam szczególnie „Orzo” -znakomity także do celów wędkarskich), ryżu, ziemniaków lub grzanek z chleba w kostkach. Ja i moja rodzina najchętniej jadamy do tych (i nie tylko) zup grzanki czosnkowe z niewielk± ilo¶ci± sera.
Do przygotowania grzanek potrzebna będzie:
- 1 bagietka, pokrojona „uko¶nie” w grube kromki,
- niewielka ilo¶ć startego żółtego sera,
- oliwa z oliwek,
- 4 z±bki czosnku przeci¶nięte przez praskę.
Czosnek wrzucamy do oliwy, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut, aby oliwa przeszła aromatem. Bagietki układamy na blasze, smarujemy oliw± z czosnkiem i posypujemy niewielk± ilo¶ci± sera. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż grzanki się zrumieni±. Gotowe.
Zupy to czy bazy?
Podaj±c powyższe przepisy kierowałem się przede wszystkim prostot± i szybko¶ci± ich wykonania, dostępno¶ci± produktów, a także spraw± maj±c± częstokroć największe znaczenie, tj. cen± składników. Nie bez znaczenia była tu też moja skłonno¶ć do kuchni ¶ródziemnomorskiej, sk±d przepisy te się wywodz±. Niemniej jednak należy wiedzieć, że przedstawione zupy, mog± stanowić bazę dla bardziej wykwintnych i tre¶ciwszych zup, których we wspomnianej kuchni jest bez liku.
Oto zatem kilka przykładów, jak można „uszlachetnić” podane przeze mnie przepisy:
1. Różne owoce morza (krewetki, małże, kraby, o¶miorniczki itp.) sprzedawane często w postaci mrożonych mieszanek z przeznaczeniem „do zup”. Niestety bardzo drogie i nie wszędzie dostępne, a w postaci ¶wieżej praktycznie niedostępne w Polsce. Dodawane na sam koniec gotowania.
2. Wino wytrawne – białe lub czerwone (mam w bardzo głębokim „poważaniu” teorie, że białe do białego mięsa, a czerwone do ciemnego). Dodawane razem z pomidorami.
3. Papryka, papryczki typu chili, oliwki (także nadziewane różnymi specjałami np. migdałami), kapary. Dodawane pod koniec gotowania.
4. Skórki z cytryny, pomarańczy, limety lub li¶cie limety. Wyjmowane z wywaru przed końcem gotowania lub przed miksowaniem/tłuczeniem warzyw.
Poza tym mile widziane s± wszelkie zioła, zarówno ¶wieże, jak i suszone.
Smacznego i samych wędkarskich sukcesów w Nowym Roku życzy
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez superjurek dnia 03-01-2006 o godz. 09:11:15 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bardzo fajne i nieskomplikowane przepisy. Superżona bardzo lubi zupy rybne więc będzie miała niespodziankę.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ! |
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Czez dnia 03-01-2006 o godz. 10:20:37 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dzięki i również wszystkiego naj, naj, naj życzę Tobie i Superżonie :-) |
]
|
|
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Jarpo dnia 03-01-2006 o godz. 13:09:40 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Panga a co to Czarku takiego? Czy to jaka¶ wietnamska niby ryba? Nie jestem przekonany nie ma to jak dorsz! W dodatku nasz polski.
Ja zawsze uważałem, że to, co polskie jest najlepsze dla Polaków i powiadam wam, polskie produkty s± najzdrowsze dla polskiego organizmu.
|
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Czez dnia 03-01-2006 o godz. 13:29:29 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Panga to sum rekini, faktycznie pochodz±cy płd. - wsch. Azji, ale nazywanie tego niby-ryb± to przesada. W każdym razie ryba ta jest znakomita w smaku (dorsz się nie umywa), a poza tym tania 16-18 zł kg, dostępna w filetach. Zapewniam jako człek zdecydowanie wybredny je¶li chodzi o kulinaria, że ryba ta jest znakomita :-) Dorsz...polski powiadasz....Jarku chwila moment, tak samo polski, jak i np. islandzkii, więc nie ma o co kopii kruszyć :-) a smakowo moim zdaniem od pangi gorszy :-) |
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Jarpo dnia 03-01-2006 o godz. 14:10:30 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jadłem Pangę w tym roku nad morzem i jako¶ przed ¶więtami też mi się zdarzyło, ale dla mnie to ma smak jaki¶ taki nijaki taki mało rybi, że tak powiem. Może była nie¶wieża, ale jeszcze żyję. |
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Jarpo dnia 03-01-2006 o godz. 14:24:23 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Czarku http://www.pzw.pl/ryby/ryby_swiata/sum_rekini_wielkook_rekini/panga
W innym miejscu znalazłem jeszcze tak± informację
„Ryba pochodzi z Wietnamu i jest hodowana na farmach głównie w Mekongu.
W Polsce sprzedawane s± różne odmiany najczę¶ciej w kolorze lekko różowym lub
biało-żółtym. Ponieważ jest to ryba hodowana w tropiku podczas jej hodowli
zwykle dodaje się do pasz min. antybiotyki. Nie będę wspominał czym jest
karmiona.
Ryba smaczna, ale nie wiem czy zdrowa?·W sklepach sprzedawana jest z 15 lub 20% glazur± (tj. pokryciem wody).Lepsza jako¶ciowo i droższa jest panga biała.”
Żeby tylko za jaki¶ czas znów się nie okazało, że sprowadzili¶my sobie jaka¶ epidemię lub inne choróbsko.
|
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Czez dnia 04-01-2006 o godz. 09:25:26 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jarku, masz rację, ale....czy tego samego nie można powiedzieć o kurczakach z ferm, pstr±gach tęczowych z hodowli, ¶winkach karmionych na resztkach ze szkolnych stołówek, czy wreszcie pyszniutkich szyneczkach o wadze 1,8 kg, które "robi się" z 1 kg surowej szynki, owocach zm kontrolowanej atmosfery i całej masie innych produktów. Chemia towarzyszy nam bezustannie...niestety, czy tego chcemy, czy nie, a nie każdy ma możliwo¶ć odżywiać się w 100% "naturalnie i zdrowo". Generalnie można popa¶ć w paranoję i nawet wegetarianizm Cię od tego nie ustrzeże, bo chyba nie wierzysz, że warzywa i owoce "s± niepryskane".
Ja wychodzę z takiego założenia, że skoro nie mogę unikn±ć chemii w produktach które spozywam, to przynajmniej unikam stosowania czystej żywej chemii do produktów, które spozywam np. malutkich kosteczek przyprawowych Knorra, które wystarczy dodać na sam koniec gotowania :-)
Pangę i rybę ma¶lan± (jest dużo droższa) polecam ze względu na to, że mi smakuj± :-)
|
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Jarpo dnia 04-01-2006 o godz. 10:46:50 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Niestety takie mamy czasy, że nigdy nie mamy pewno¶ci, co tak naprawdę jemy. Oprócz chemii niepokoi mnie modyfikacja genetyczna. Chyba już nie ma na rynku kukurydzy i soi, która jest od tego wolna. Najbardziej martwi mnie jednak „uzdatnianie” chleba lub samej m±ki. Czego tam się nie daje! Zgroza!
Co do ¶winek karmionych resztkami z szkolnych stołówek to pozwolę się z Tob± nie zgodzić. Mięso z tych ¶winek na pewno będzie lepsze niż z ferm bazuj±cych tylko na paszach. To co wyrabia się przy produkcji wędlin... Nie nawet nie chce tego wszystkiego wiedzieć. Już samo to (wiedza) może mi bardzo zaszkodzić. Jak mam tylko taka możliwo¶ć to od czasu do czasu kupuje wędliny „swojskie” to znaczy z domowego gospodarczego uboju i takiegoż przerobu. Jednak tylko ze sprawdzonego Ľródła, bo niektóre domowe wyroby tez już s± faszerowane chemi±. Miałem takie sprawdzone miejsce, ale facet wyjechał do pracy w niemieckiej masarni. Bardziej mu się to opłaci.
Jednak z cał± odpowiedzialno¶ci± jeszcze raz mogę zgodzić się z Nikosiem D. że człowiek (jak i każdy żywy organizm) najlepiej przyswaja produkty pochodz±ce z miejsc bliskich jego zamieszkaniu. Powinienem napisać z miejsc bliskich jego urodzeniu, ale wydaje mi się, że po pewnym (trudnym do zdefiniowania) czasie organizm przestawia się na nowe otoczenie nowe produkty. Cóż ewolucja robi swoje. Pewne produkty w pewnych czę¶ciach ¶wiata s± Ľle tolerowane przez tamtejszych mieszkańców. Azjaci (proszę nie uwzględniać tu rosyjskich azjatów) Ľle toleruj± alkohol a Chińczycy podobno nie toleruj± mleka. Je¶li chodzi o rybę ma¶lan± to podobno niektórzy nie mog± jej je¶ć. Podobno notowano przypadki zatruć a niektórzy lekarze radz±, aby spożyć tylko kawałek odczekać dwie godziny i je¶li nic się nie dzieje (nie mamy na ni± „alergii”) możemy ¶miało zje¶ć cał± porcję. Pisałem alergii, ale to umowne okre¶lenie podobno chodzi tu o typowe zatrucie pokarmowe. Ryby te maja jakie¶ toksyny, które niektórym szkodz± a innym nie.
|
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez pietruch dnia 04-01-2006 o godz. 16:37:59 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Ryba fugu też nie jest zdrowa ani bezpieczna, a popatrz jaki jest na ni± popyt i w jakiej cenie można j± dostać :). |
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez wertik dnia 25-01-2006 o godz. 11:09:35 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | No Jarpo gratuluje pro-polskiej postawy!!Ja tez wole POLSKIE produkty ale ta Panga to na prawde dobra ryba a maslana najlepsza jest wedzona!!!Połamania kija w 2006!!! |
]
|
|
]
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Czez dnia 04-01-2006 o godz. 11:16:58 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Marcinie, generalnie jest mnóstwo zup, których nie podaje się co do zasady z ziemniakami, że wymienię tylko cebulow±, czosnkow±, flaki. Wreszcie s± zupy, które jedni jadaj± z ziemniakami, a inni nie wyobrażaj± sobie takich zup z ziemniakami. Wiem, że s± tacy, którzy rosół i żurek jedz± z ziemnakimi, ale dla mnie to kompletna abstrakcja. Ja osobi¶cie nie przepadam za ziemniakami w zupie rybnej i wolę makarony lub grzanki. |
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Sazan (sazan@sazan.com.pl) dnia 10-01-2006 o godz. 23:51:03 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.sazan.com.pl | No, proszę! A ja zupy rybnej nie wyobrażam sobie bez ziemiaków. :) U mnie, zupa rybna (konkretniej, z karpiowych głów) z ziemniakami to od wieków danie wigilijne. Za to z grzankami może być cebulowa, brokułowa, szczawiowa... choć ostatnio żona coraz czę¶ciej stosuje groszek ptysiowy. |
]
]
]
|
|
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Tom_roy (tom_roy@wp.pl) dnia 04-01-2006 o godz. 11:59:18 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | :) przepisy super :)
Ma¶lanej rybki jednak nie polecam w wiekszych ilo¶ciach ;) zawietra jej mięsko niestrawne dla człowieka parafiny co isę często kończy niestrawnosci± i kłopotami z żoł±dkiem ;) W przepis wplotłem zamiast maslanej filety z fl±derki i sandaczyka i było mniam :) spróbuję jeszcze z skarpiem i dorszem :) pozdrawiam
Tom |
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Czez dnia 04-01-2006 o godz. 12:16:10 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Popatrz, kolejne zaskoczenie dla mnie, gdyż ma¶lan± polecano mi nawet do sushi (nie jadam tylko czasami po imprezie mnię suszi ;-))), a polecaj±cymi były osoby po kursie u Kurta Schellera (chyba dobrze napisałem nazwisko tego kucharza?) z zakresu robienia sushi. |
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez Tom_roy (tom_roy@wp.pl) dnia 05-01-2006 o godz. 19:23:16 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | ehh widocznie pani dr z AR. z wydziału Rybactwa i Technologi Żywienia cu¶ ¶ciemnia ;))) Nie zawsze to co polecane dla smaku jest zdrowe dla ciała Czez :) Możesz poinformowac te osoby, że u dietetyka chyba miały by problemy z zaliczeniem ;)))Ps: Taka inna ciekawostka odno¶nie Pangi - u wielu pływa w akwariach jako tzw sumik ;) Pozdrawiam :) Tom |
]
Re: Proste i aromatyczne zupy rybne (Wynik: 1) przez wolff (wolff@tatarkiewicza.zabrze.net.pl) dnia 06-01-2006 o godz. 12:21:15 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wolff.zabrze.stk.net.pl/Wedka/index.html | No to tym stwierdzeniem wydałe¶ wyrok na moje sumiki z akwarium! Strasznie smakuje mi panga i cżęsto j± kupuję, rezygnuj±c z niesmamacznych rybek innych gatunków oferowanych w pobliskich sklepach. Jeżeli ryby morskie to tylko ¶wieżo złowione - nigdy mrożone nie wiadomo jak długo! |
]
|
|
|